Tips og råd

Kjøkkenguiden – Slik går du frem når du skal pusse opp kjøkkenet

Planlegger du å pusse opp kjøkkenet? Vi har tatt en prat med Ida Helene Skjeggedal fra Drømmekjøkkenet som har hjulpet oss med en ultimat kjøkkenguide slik at du kan komme et steg videre på vei mot ditt nye kjøkken!

Kjøkkenguiden – Slik går du frem når du skal pusse opp kjøkkenet
Ingrid Jakhelln

20. December 2022

 • icon
 • icon
 • icon
 • icon
 • Kjøkken i eik fra Drømmekjøkkenet med grå og hvit benkeplate i stein. Kjøkkenet er totalrenovert av Lomundal.

  Eget prosjekt i samarbeid med Drømmekjøkkenet og Unilon Interiørarkitekter

 • Detaljbilde fra kjøkken i eik fra Drømmekjøkkenet med grå og hvit benkeplate i stein. Armatur fra Quooker. Utført av Lomundal.

Et viktig rom for nordmenn

Kjøkkenet er et viktig rom i boligen, og når det skal pusses opp er det mye som må tas stilling til. Både det estetiske i form av stil og materialer, men også funksjon. Hva er det som er viktig for deg? Hvordan brukes kjøkkenet til vanlig? Det er lett å sette seg fast i det hele, og for å hjelpe deg gjennom prosessen har vi pratet med Drømmekjøkkenet og satt sammen et oppussingsguide for deg som skal pusse opp kjøkkenet.

Drømmekjøkkenet er en kvalitetsleverandør og har produsert kjøkken, bad og garderobe på sin fabrikk sør i Sverige i over 90 år. Mottoet deres er “hverdagsgleder”, som er noe de ønsker å skape hjemme hos sine kunder gjennom gode løsninger, høy kvalitet og lekkert design.

Ida Helene Skjeggedal er salgs- og markedssjef for Drømmekjøkkenet Alnabru, Lillestrøm, Skøyen, Moss og Prosjekt, og har svart på alle våre spørsmål om hvordan man skal gå frem når man skal pusse opp kjøkkenet.

Dette bør du ta stilling til før du pusser opp kjøkkenet

Som med all annen oppussing er det mye man må tenke på når man skal pusse opp kjøkkenet. Ida forteller at hos Drømmekjøkkenet har de et rikelig utvalg av moduler og kan også produsere på skreddersøm. Det er mange muligheter for å være kreativ når det kommer til design av kjøkkenet.

Det som er viktig å tenke på, er at det kan være tekniske utfordringer som kan være med på å sette begrensinger for kreativiteten. Ofte ønsker man kanskje en helt annen løsning og layout enn det man har i dag, og da er det viktig å ta høyde for tekniske installasjoner som vann, og se på hva som er mulig å gjennomføre og ikke. Her kan man få god hjelp fra entreprenøren for å finne ut av hva som er mulig, og se på eventuelle alternative løsninger.

– Hos Drømmekjøkkenet har vi en egen montasjeleder på hver avdeling som tar kontrollmål og sørger for at det man designer vil passe til det tiltenkte rommet, men når det er snakk om en totalrenovering av rommet hvor man bytter gulv og kanskje skal flytte vask – så anbefaler vi å ta inn entreprenøren i tillegg for å sikre seg best mulig resultat.

 

Start planleggingen tidlig

Start prosessen så tidlig som mulig, slik at du vet at du har god tid til å ta stilling til alle valg som må tas. I tillegg er det leveringstid på kjøkkenet du velger å gå for, ofte ligger det på rundt 5-6 uker.

Å finne hva slags stil man ønsker er ikke like lett for alle. Skal man gå for hvitt kjøkken, eik eller en eller flere farger? Noen ønsker kanskje en kombinasjon.

– Jeg anbefaler å booke et møte med en av våre dyktige interiørdesignere tidlig i prosessen som kan hjelpe deg med å finne den stilen som passer i ditt hjem. I tillegg kan de hjelpe med å avdekke hva slags behov du har – enten det er ekstra oppbevaring eller kanskje en ekstra ovn.

 

Dette bør du tenke over før du pusser opp

 1. Hvilke muligheter har jeg på kjøkkenet mitt? Har jeg plass til en kjøkkenøy for eksempel?
 2. Trenger jeg å flytte på tekniske installasjoner for å få til mitt drømmekjøkken?
 3. Hvor mye hvitevarer trenger jeg, og hvilke funksjoner har jeg behov for?
 4. Trenger jeg å bytte gulv og gjøre en større oppussing for å skape kjøkkenet jeg drømmer om? Hvilken entreprenør skal jeg i så fall bruke?
 5. Hvilken stil trekkes jeg mot? Tør å gå for det du selv liker mer enn å la deg påvirke av trender. Din egen stil varer lenger.
 6. Ta gode mål.

Slik foregår prosessen hos kjøkkenleverandøren

Når du skal begynne å planlegge kjøkkenet ditt bør du booke en tegnetime hos en av interiørdesignerne hos kjøkkenleverandøren. Du blir gjerne kontakten i forkant av møte for å fortelle litt mer om prosjektet og komme med aktuelle mål for plantegning. I det som blir førstegangsmøtet er det mye snakk om behovsanalyse og layout, for å så snakke om stil og design.

– Det er uendelig med muligheter – noen liker det for eksempel stramt og håndtaksfritt med push på skuffer og skap, mens andre liker fronter med spennende detaljer, og det er opp til oss som kjøkkenleverandør å forsøke og kartlegge kundens kjøkkenidentitet og designe noe som er innenfor kundens budsjett. Forslag på design med tegninger og plantegningen sendes over innen 48 timer.

 

Får alle detaljer på plass gjennom et arbeidsmøte

Det neste møtet blir det som kalles et arbeidsmøte. Her sitter kjøkkenleverandør sammen med kunde på møterom og arbeider sammen i tegneprogrammet og går gjennom alle moduler og detaljer på kjøkkenet. I dette møtet er det godt mulig at det blir gjort en del endringer og det sees ofte på flere farger og kombinasjoner, ulike håndtak eller håndtaksfritt, i tillegg til å se på ulike benkeplater.

– Det er lett å glemme at et kjøkken er ganske komplekst med mange detaljer og muligheter som bør være nøye gjennomtenkt før man bestiller. Våre designere er svært opptatt av å hele veien avklare at man er enig om plassering, funksjoner og design for å sammen lykkes med å skape et drømmekjøkken som skal vare i over 20 år.

I arbeidsmøtet har man gjerne kommet frem til en løsning man er så fornøyd med at man kan sende det til kontrollmål av montasjeleder. Etter dette bookes et møte hjemme hos kunde med montasjeleder for å befare prosjektet i henhold til tegninger. Når eventuelle justeringer har blitt gjort er man klar til å bestille kjøkkenet!

Luftige og moderne kjøkken er det som gjelder

Vi spør Ida om hun ser noen tendenser når det gjelder kjøkkendesign og ulike løsninger. Først og fremst forteller hun at det som virkelig har kommet for å bli er benkeplateventilator. Dette gir muligheten for å være mye friere i designet, og avtrekket er faktisk bedre enn på tradisjonelle hetter.

I tillegg forteller hun at mange ønsker helst høyskapsvegger, benkeskap og øy, og ikke så mye overskap. Dette gir et mer luftig og moderne uttrykk. Mange velger å ha glass og tallerkener i skuffer fremfor overskap. Kjøkken i tre i alle varianter har også blitt svært populært. Hovedvekten ligger på eik, både heltre og finér, og ellers er hoveduttaket når det kommer til malte og laminatfronter lenge vært beige toner – og dette kommer nok heller ikke til å endre seg med det første.

Ida presiserer igjen at det viktigste når man skal velge kjøkken er å ikke tenke for mye på trend. Det er stort sett det man blir mest fornøyd med i lengden, og det er tross alt du selv som skal bo der og bruke det hver dag.

Velg en entreprenør og kjøkkenleverandør som samarbeider godt

Avslutningsvis påpeker Ida at det er mange leverandører å velge mellom på markedet, men det er viktig å velge en leverandør og en entreprenør til oppussingen som følger opp og som har gode systemer så vel som produkter. Hos Drømmekjøkkenet får du erfarne designere og interiørarkitekter som kan hjelpe deg gjennom prosessen, sammen med entreprenøren, slik at du får en sømløs opplevelse og et godt sluttresultat.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler