Bli inspirert

Hvordan bruke farger i hjemmet?

Bruk av farger i hjemmet blir stadig mer populært, og gjennom sosiale medier har tilgang på inspirasjon blitt mer tilgjengelig enn noen gang. Likevel er det ikke alltid like lett å vite hvordan man selv skal finne farger som passer sammen. Vi har tatt en prat med interiørarkitekt Kaja Moen hos Arkivet, som har gitt oss sine beste tips til bruk av farger.

Hvordan bruke farger i hjemmet?
Ingrid Jakhelln

27. April 2021

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

De lyse, hvite hjemmene er mer og mer på vei ut, og etter et år med mye tid hjemme tror vi at mange av oss setter pris på det vi har av farger, og kanskje vi ønsker mer av det også. Vi ser til fargebruk og mønsterbruk i sosiale medier, og nå som vi ikke har hatt mulighet til å reise og få stimuli fra utenlandsreiser med fargerike gater, hoteller og restauranter, får vi behov for å skape denne formen for stimuli hjemme hos oss selv. Fargebruk i hjemmet er viktigere enn man kanskje skulle tro, ikke bare for å få et personlig hjem, men også for å få et hjem som er behagelig, avslappende, og energigivende å være i. Dette vet Kaja Moen hos Arkivet Interiørplattform en del om, og i denne artikkelen gir hun oss en innføring i hvordan du kan gå frem når du skal begynne å bruke mer farger i hjemmet.

Farger er veldig viktige for oss, og spesielt i Norden hvor halve året består av lite sol og fravær av grønne og fargerike vekster. Det er da viktig å supplere med farger både innendørs og utendørs for å oppnå trivsel og mer visuell stimuli. Det kan tenkes at vår opplevelse av farger i interiøret kan ha en sammenheng med vårt biologiske behov for å oppholde oss i fargerike omgivelser, og det er nettopp derfor farger er så viktige i hjemmet, forteller Kaja.

 

Fargene påvirker energien vår, og man skulle kanskje tro at hvite nøytrale rom er bra for oss, men det stemmer ikke helt. Kaja forteller at det viser seg at man gjør mer feil i hvite rom. Man blir raskere sliten, og det kan ende opp med å trigge både tretthet og migrene. Hun forklarer at dette skyldes blant annet at vi alltid søker etter kontraster å hvile øynene på, og at det hvite reflekterer såpas mye lys på retina at det oppleves ubehagelig. Dette er noe som er lurt å ha i bakhodet nå som man er så mye på hjemmekontor.

Hvordan gå frem når du skal bruke farger i hjemmet

Har du tatt valget om at du ønsker å lage et mer fargerikt hjem, er det lurt å starte på riktig sted. Først og fremst er det viktig å gjøre seg opp noen tanker om hvilke farger man liker og trives med. Ta en titt i klesskapet ditt og besøk noen nettsider med oversikt over farger for å få en følelse av hva instinktet ditt sier.

Fargetrender kommer og går, og det kan være kjempegøy med utskiftninger, men det viktigste for å lykkes med farger i hjemmet er at man selv trives med fargene man velger. Det er lurt å bruke litt tid på å bestemme seg for hvilke farger man vil ha, og planlegge slik at man får skapt en rød tråd gjennom hele boligen. Ønsker man ikke et fullt så fargerikt uttrykk, så kan mye gjøres med forskjellige nyanser av samme farge, forteller Kaja.

 

Men hvor skal man starte? Et godt triks er å begynne med en palett som tar utgangspunkt i noe du har eller ønsker i interiøret som du er veldig glad i, eller som ikke skiftes ut så ofte. Dette kan være fargen på sofaen, en farge i et kunstverk eller annet inventar som stort sett står fremme, eller som du vet at du ikke vil kvitte deg med. Velg deg ut én eller to farger du liker, og bygg videre på paletten ut fra disse.

Videre tipser Kaja om at det også kan være lurt å få et forhold til hvordan forskjellige farger påvirker deg. Fargene som gir deg ro bør velges i rommene du ønsker dette i, og farger som gir ekstra energi kan for eksempel passe fint på hjemmekontoret. Dersom du syns det er skummelt å bruke farger råder hun å starte i de rommene man oppholder seg mindre i, for eksempel et gjesterom eller entré. Der er det rom for å eksperimentere med både farger og tapeter, og man kan tørre å være litt vågal når det kommer til både valg av farger og motiver!

Valg av hovedfarge, aksentfarger og konstrastfarge

Hovedfargene er de som brukes på de største flatene i rommet. Disse fargene setter ofte klare føringer for hvilke andre farger man kan ha og bør ha i rommet. Hovedfargene bør harmonere, men trenger ikke nødvendigvis å være samme farge, forklarer Kaja.

Aksentfarger er fargene man finner på alle de forskjellige detaljene. Disse skal få hovedfargene til å komme til sin rett ved å fremheve den uten at det blir en kontrast, og skal være med på å skape dybde i paletten. Kaja forklarer videre at aksentfargene ofte er nære hovedfargene i fargesirkelen, og at man godt kan spille på ulike nyanser av samme farge eller hovedfargen. Noe av det man gjør feil når de setter sammen en fargepalett, er at de bruker for få farger. I en god fargepalett for interiør er det vanligvis opp mot 4-7 aksentfarger.

Kontrastfargen skal stå i kontrast til og fremheve hovedfargen. Man har kun én i en palett, og denne er ofte sterk og bør skille seg ut fra de resterende fargene for å bryte litt opp i harmonien.

Denne fargen finner man på motsatt side av hovedfargen i fargesirkelen, og man velger den gjerne på noe man ønsker å fremheve, som en puff, stol eller mindre synlige elementer som en vase, forteller Kaja.

 

Vil du knekke NSC-koden? Da bør du lese denne artikkelen!

Ikke velg alt fra samme fargekart

Selv om dette er tidkrevende, er det potensielle resultatet verdt bryet. Velger man alt fra samme fargekart, kan fargevalgene oppleves mindre dynamisk, og man vil kunne oppleve at man blir raskere lei, forklarer Kaja. Det er lurt å sette seg ned med forskjellige leverandører og sette sammen en palett på kryss og tvers slik at den blir helt unik for deg og ditt hjem.

Det er mange elementer i et rom som skal fungere sammen. Når du har valgt farge på vegg så må man også ta stilling til listverket. Ofte er det kjempefint å velge disse i samme eller en annen nyanse av veggfargen, men at man da heller leker seg med glansgraden. Videre vil oftest en hvit himling oppleves som en større kontrast enn en farge og alt av møbler, puter og pynt er med på å sette prikken over i’en i paletten, forteller Kaja.

 

Maling med naturpigmenter blir stadig mer populært

Å se nærmere på maling med naturpigmenter, slik som for eksempel Pure & Original og Farrow & Ball kan være lurt, mener Kaja. Disse gir enda klarere og fine farger som virkelig smelter sammen med veggen og skaper et helt nydelig uttrykk. I tillegg vil hun varmt anbefale naturmaling som Livos og Wibo, om man virkelig vil leke seg med pigmenter og velge mer miljøvennlige og sunne alternativer.

Til slutt vil jeg si at man må huske at man ikke må gi opp om det ikke ble helt slik man tenkte på første forsøk. Fargesammensetning kan være komplisert, men det er ingen grunn til å være redd for å prøve seg frem. I verste fall er det bare å male over, avslutter Kaja.

 

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler