Bli inspirert

Kjøkkenøy – kjøkkenets naturlige sentrum

Praktisk, pent og perfekt utnytting av plass – la en øy bli kjøkkenets kronjuvel. I denne artikkelen finner du inspirasjon til hvordan en kjøkkenøy kan løfte ditt kjøkkenprosjekt.

Kjøkkenøy – kjøkkenets naturlige sentrum
Ingrid Jakhelln

10. November 2022

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

En kjøkkenøy kan være så mangt; glimrende for deg som vil utnytte overflødig gulvareal, men også ideelt på mindre kjøkken til å romme skuffer og hyller du ikke trodde du fikk plass til. Øyen er fin sin et samlingspunkt eller som spisebord. Og ikke minst kan en veldesignet kjøkkenøy figurere som et estetisk element på kjøkkenet. Et godt eksempel på fusjon av funksjon og dekorasjon, altså.

For inspirasjon, har vi samlet noen både lure og dekorative kjøkkenøy-løsninger, og tittet på trendene for kjøkkenøyer akkurat nå.

Utnytt plass og åpen løsning

En kjøkkenøy figurere ofte i større kjøkken eller rom med åpen planløsning, rom med skråtak eller med vegger det er kronglete å henge overskap langs. Om du har nettopp åpen eller halvåpen planløsning foreslår vi at du lar øyen dele rommet i soner, som et skille mellom kjøkken og eksempelvis stue. Dessuten kan øyen bli et sted hvor familie og gjester kan sitte på en krakk eller barstol og holde kokken ved kjøkkenbenken med selskap.

En godt planlagt og riktig plassert kjøkkenøy kan også bli essensien i et mindre rom, for å unytte plassen. Dersom du har mye overflødig gulvareal, kan du faktisk vurdere to øyer, en stadig mer markant tendens i kjøkken nå. Med to øyer kar du dedikere den ene til arbeid, oppvaskkum eller komfyr, mend den andre kan fungere som spisebord eller til oppbevaring, eller begge deler. Hva med å montere en plate mellom øyene som blir til spisebord?


Mulighetene er mange, så snakk med en håndverker, interiørarkitekt eller møbelsnekker. Vær kreativ, og skap en øy skreddersydd til dine ønsker. Våg å tenk litt ukonvensjonelt og kartlegg egne behov, en kjøkkenøy er noe man gjerne kan få spesialtilpasset av møbelsnekker etter ønske, og trenger ikke nødvendigvis være lik resten av kjøkkenet.

Bryt opp materialene

Å velge en kjøkkenøy i et annet materiale enn selve kjøkkenet forøvrig, skaper en kjærkommen kontrast i rommet. Om kjøkkenbenken du egentlig drømte om ble for kostbar, kan du spandere på deg en mindre kjøkkenøy med den ønskede benkeplaten, og så kjøre en rimeligere variant på resten av kjøkkenbenken. Eller omvendt. Tenk gjenbruk og gjør om et gammel trebord, kommode eller lignende møbel om til øy med noen justeringer og en ny steinplate på toppen.

Du kan også sette en ny øy inn på et allerede eksisterende kjøkken, heller enn å pusse opp hele kjøkkenet for å få mer oppbevaringsplass eller gi nytt liv til kjøkkenet.

Former og fasonger

Lek gjerne med form og fasong. Der kjøkkenøyen ofte funker som en forlengelse av det øvrige interiøret, med like fronter og design, blir det stadig vanligere å la øyen stå som et særegent element. Øyen trenger ikke være rektangulær eller firkantet, tilpass den til rommet. Kanskje en “L” eller “T”-formet øy er best for deg.

Organiske former skaper dynamikk og personlighet i kjøkkenet, og øyer med bølgete fasonger er en synlig tendens nå, gjerne i kombinasjon med treverk. Et nylig eksempel på dette er øyen til Camilla Pihl som Lomundal var entreprenør for.

En annen trend hva gjelder kjøkkenøyer er såkalt “waterfall edge”. Det betyr helt enkelt at sidestykkene går i ett med benkeplaten over.

Er du litt redd for å bruke mye farger hjemme, men likevel kunne tenkt deg en fargeklatt, så er kjøkkenøyen en gylden mulighet til å få et smykke med farge i et ellers nøytralt kjøkken.

Dediker gjerne ulike soner på selve øyen, en del for spisebord, en for arbeid, en for oppbevaring. La gjerne spiseplassen være i forlengelsen av øyen, i form av en plate. Miks ulike materialer og dropp understellet for romsligere plass til beina.

En øy som pynt

Om du rett og slett bare har lyst på en øy fordi du synes det er fint, men ikke har behov for mer spiseplass eller mer oppbevaring; bruk øyen som en bokhylle og fyll med inspirerende kokebøker eller dine fineste krukker, vaser og kanner. Og heng penge pendellampe over for godt lys. Plasser en blomsterbukett eller skål med seiling frukt midt på, og øyen blir fort kjøkkenets dekorative midtpunkt. Kanskje vinskapet du alltid har drømt om kan få plass under kjøkkenøyen?

Ønsker du mer inspirasjon og se flere forskjellige kjøkkenøyer? Ta en titt på Pinterestprofilen vår! 

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler