Tips og råd

Alt du trenger å vite om marmor

Marmor er et naturmateriale som er blitt brukt i interiør i flere århundrer. I dag er det svært populært å bruke på kjøkken, bad og i større innredninger. Marmor er svært slitesterkt og har mange positive sider ved seg, men er det er likevel noen ting man bør vite før man velger å pusse opp og bruke marmor. Les mer her!

Alt du trenger å vite om marmor
Cecilie Dahm Rise

11. June 2024

 • icon
 • icon
 • icon
 • icon

Mange ulike typer marmor

Marmor kan brukes til mange ulike formål, og er populært på både bad, kjøkken, som dørkarmer, gulvlister og rundt peiser. Marmorens karakteristiske mønstre er sofistikerte, ekstravagante og luksuriøse. Siden marmor er et naturmateriale, så vil det endre utseende over tid.

Det finnes mange ulike typer marmor. Hvit Carrara, grønn Verde og svart Nero Marquina er de mest vanlige å bruke til innredning. Dette naturproduktet er fascinerende og helt unikt, og det er beundringsverdig at naturen har skap noe så vakkert over så lang tid.

Steinen ble dannet for flere hundre millioner år siden ved at mindre mineraler smeltet sammen og blandet seg ved ekstremt høye temperaturer og høyt trykk, før de langsomt ble avkjølt og til slutt ble til en av verdens mest ettertraktede og unike naturstein.

Se eksempel på bruk av marmor på bad på dette tidligere prosjektet på Holmenkollen!

 

Servant på bad i klassisk stil med benkeplate i marmor fra Fired Earth. Utført av Lomundal.

Dette bør du tenker på om du vurderer marmor

 • Vedlikehold

  Marmor er et porøst materiale, det kan absorbere væsker og få flekker på seg. Dersom du vurderer å bruke marmor som benkeplate på kjøkkenet vil du måtte passe på syre, som typisk sitron, eddik, tomat og vin. Marmor kan endre farge over tid, både i farge og matthet, så regelmessig forsegling er nødvendig for å beskytte mot flekker.

 • Holdbarhet

  Man anbefaler ikke å sette varme gryter og panner rett på benkeplaten selv om den er tykk. Marmor er mykere og mindre slitesterkt enn noen andre steiner som for eksempel granitt. Derfor bør man heller ikke skjære direkte på platen. Det kan være smart å venne seg til å bruke brikker til glass, tunge vaser og skåler.

 • Bruksområder

  Som nevnt kan marmor brukes til mange ulike ting, og spesielt populært er det som benkeplate på kjøkken eller på bad. På badet kan det brukes på både vegg, gulv, som benkeplate og mer. Dersom du vurderer å bruke marmor på baderomsgulvet er det viktig å tenke på at de polerte variantene kan være glatte når det er vått.

 • Estetikk

  Marmor kommer i mange ulike former, farger og mønstre. Vi jobber med flere samarbeidspartnere som leverer et bredt spekter av marmor, så her kan må få til et unikt design. Det er viktig å huske at nettopp fordi det er et naturmateriale vil det kunne være store variasjoner i spill og mønster, så det å ha god dialog med den som skal levere produktet er lurt. Vær tydelig på hvor mye spill du er på utkikk etter, så vil de prøve å levere etter beste evne. Mye av sjarmen med marmor ligger i disse naturlige variasjonene.

 • Kostnad

  Det er ingen hemmelighet at marmor er dyrere enn keramisk flis, men i tråd med populariteten har det kommet mange tilbydere og mer konkurranse på pris. Hva slags type marmor du ønsker og hvor den er hentet fra vil ha mye å si på prisen.

 • Miljøhensyn

  Marmor og annen naturstein kan være et mer bærekraftig valg enn keramisk flis, og tas den vare på kan det ha en levetid langt forbi det du kan forvente med flis ellers. Likevel er det variasjoner i utvinningsmetoder og hvor mye transport som må til å levere det hjem til deg i Norge. Spør leverandøren din om dette, og vurder gjerne norske eller svenske varianter for et mer kortreist produkt!

Marmor inspirasjon fra Pinterest

Det finnes så mye flott inspirasjon til bruk av marmor på Pinterest, og på profilen vår kan du se mye av det samlet på ett sted. Sjekk den ut her! 


Slik vedlikeholder du marmor

For å få de beste rådene om hvordan marmor skal vedlikeholdes har vi snakket med både Ole-Petter Sandersen i Bella og Kristina Strige som er daglig leder hos Allstein. Sammen har de kommet med følgende råd for hvordan du bør gjøre vedlikehold i hverdagen, et par ganger i året og hva du skal gjøre dersom du har fått flekker du ønsker å gjøre noe med.

Daglig vedlikehold av marmor

I hverdagen vil det både være effektivt og miljøvennlig å bruke mikrofiberklut med lunket vann. Dersom man ønsker å bruke et rengjøringsmiddel, er det viktig at dette er pH nøytralt og at såpen ikke er så sterk at den ødelegger impregneringen, forteller Kristina.

– Brukt helst et rengjøringsprodukt som er spesielt utviklet for stein, så er du sikker. Vi kan anbefale Crystal Clean fra Anemi og BrioTop fra Tenax. Begge kommer i spray-flaske tørker raskt og etterlater seg ikke slør på overflaten.

Impregnere marmor et par ganger i året

Ole-Petter forteller at for at marmoren skal holde seg best mulig gjelder det å impregnere marmoren med et produkt som er spesielt utviklet for det. Han anbefaler å bruke Fila Exp Extreme / MP90 eller andre gode marmor-impregneringer. Dette bør gjøres et par ganger i året for å holde den i best mulig stand.

Dersom marmoren mister farge og glans

Hvis marmoren har mistet eller endret farge og blitt mer matt, finnes det midler som kan gjenoppta fargen i steinen. Enkelte typer kan miste litt glød over tid, og da er en fargeforstnrker et godt alternativ forteller Kristina. Disse vil fremheve fargene i steinen og gi litt ekstra glans. Kristina anbefaler Transformer Max fra Anemi og Ager fra Tenax til både marmor og granitt.

Har man ikke vært så flink med vedlikehold fra start og ser at det har kommet riper eller flekker, så kan marmoren slipes slik at den får en ny og bedre overflate igjen. En profesjonell sliper har riktig grad på slipepapir og maskin som kan rette opp i merker i steinen.

Baderom med naturstein, malte flater på vegg og detaljer i matt sort, utført av Lomundal.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler