Aktuelt Bli inspirert

Interiør- og oppussingstrender for 2023

Et nytt år har kommet, og dersom du vurderer å pusse opp lurer du kanskje på hvilke farger, materialer og stiler som vil prege hjemmene våre i 2023? Dette er ekspertenes spådom.

Interiør- og oppussingstrender for 2023
Ingrid Jakhelln

15. February 2023

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Mot til å ta mer dristigere valg vil prege 2023

Mer tid hjemme har påvirket hvordan vi har pusset opp og valgt interiør de siste årene. Søken etter ro og inspirasjon, sammen med en stadig økende fokus på bærekraft, definerte trendene for 2022.

Dette gjelder i stor grad i det nye året, men nå entrer også de litt mer gøyale valgene i hjemmet med mer miks og triks, mønster og sterkere farger, skal vi tro ekspertene.

Sterkere farger og former

Jeg tror at vi nå vil se mer miks generelt, både i form, farge og materialer. Folk vil blande mer og ikke være så redde for at ting ikke passer sammen. Å blande nytt, vintage, farger og mønstre er helt “lov” i 2023, sier Camilla Bentzen, kreativ leder ved Monn Interiørarkitekter. Vi trenger litt lekenhet og liv etter en lang periode med hjemmesitting og corona, sier hun.

Et fargekart preget av naturlige, jordtoner, beige og lyse nyanser, har vært populært i mange hjem de siste årene. Gjerne referanser til såkalt “Japandi”-stil, en blanding av japanske og skandinaviske referanser med ro, naturmaterialer og hygge i fokus.

En bredere palett av rene farger

De lyse nyansene vil nok fortsette og prege året som kommer, tror Bentzen. Også Victoria Olsen ved OSLO VVS Senter sier til Lomundal at vi trolig tar lyset med videre, men gjerne akkompagnert av en bredere palett av rene og sterkere, både klare og mer støvete, farger.

– Jeg synes også hvitt blir tydeligere igjen, sammen med vinrød og andre rødtoner, sier Olsen. Jeg tror at det er trender som vil komme og utfordre oss litt og lage mer spenning, sier Bentzen og utdyper: Mer farger, former og mønster, og spesielt da i ting som er enklere å bytte ut. At man ikke må ha en blå eller oransje sofa, men kanskje kan velge farger i pledd, vaser, plakater, en stol og andre ting som enklere kan byttes ut?

Nyanser av grønt har vært et valg på både vegger, objekter og interiør, i mange hjem de senere årene. I 2023 entrer mer av naturens farger, både støvete grønne nyanser, vasket terrakotta og sandfarer, samt rolige blåfarger i hjemmet, spår Forbes. I følge Architectural Digest som omtaler en større undersøkelse gjort av den amerikanske markedsplassen 1stDibs, får rene grønnfarget som smaragdgrønn selskap av farger som naturlig salviegrønn, brent oransje og koboltblått.

Det neste året blir altså både fargerikt og grønt, og det i flere forstander.


Ønsker du mer fargeinspirasjon? Sjekk ut tavlen vår på Pinterest her

Bærekraft i fokus

Å ta mer bærekraftige og varige valg når vi bygger og pusser opp blir stadig viktigere, for stadig flere.

– Personlig er jeg ikke så glad i å bruke ordet trender. Trender indikerer at det er noe som er kortvarig i forhold til hvor lenge et baderom for eksempel skal og burde leve. I den verden vi lever i, burde vi ikke ta oss råd til kortvarige valg. Det gjelder for både miljøaspektet og økonomien, sier Olsen.

Hun utdyper: Godt håndverk, særegen stil, miljøvennlighet og varige valg av verdi, er de viktigste trendene for meg. Fokus på de negative sidene av bruk- og kast-samfunnet er heldigvis en trend. La oss håpe den fortsetter.

Gjenbruk og valg som tåler tidens tann er blant de fremste bærekraftige valgene vi kan ta når vi skaper hjemmene våre. Å velge vintage og brukt, fremfor nytt spår Bentzen at blir et fokus for stadig flere.

Brukt, arvet og vintage, gjerne mikset med nye elementer, kan dessuten bidra til å gjøre hjemmet ditt enda mer personlig og unikt. Vinn-vinn, altså.

Gjennomført og gjennomtenkt på badet

Lomundal renoverer mye bad. Dette er rom som både er omfattende og kostbart å skape, og det lønner seg å tenke langsiktig om du planlegger å pusse opp bad i år. Det finnes også rimeligere, små grep du kan ta for å fornye uttrykket på badet dit, men dersom badet er gammelt, bør du bruke en trygg entreprenør som Lomundal til å ta seg av jobben.

Særlig når det kommer til badet, råder Bentzen til at det kan lønne seg å tenke på behov og hva som er praktisk, fremfor trend.

– Trendene forandrer seg hele tiden så det er viktig å tenke på hva man faktisk selv vil like over tid. Kjøkken og bad er nemlig ikke det enkleste å bytte ut, og kan bli ekstremt dyrt. Så trendene må man ta med en klype salt spesielt på bad og kjøkken, sier Bentzen.

Hun foreslår å heller bruke farger som markerer seg i trendbildet på tilbehør, knagger og møblement, og så ta mer tidløse farger og materialer på gulv og vegger, som fliser.

– En ting jeg tror at vi kommer til å se mye mer av fremover er store formater i fliser, og da mener jeg fra gulv til tak. Det er litt dyrere, men veldig eksklusivt og fint. Store fliser skal sies ikke er flisleggeren sin favoritt fordi den er vanskeligere å legge, men det blir mer og mer av det og så ser det utrolig flott ut, sier Bentzen.

Før du tar fatt på badet, tipser Olsen on å tenke godt gjennom din egen smak før du hopper på en trend.

– Finn ut hvem du er, og hva du liker. Hvilke farger og materialer liker du? Er du den betonggrå, storformat flisen du valgte, eller er du egentlig heller en ferskenfarget, glasert 10×10 cm flis? Vær tro mot hvem du er. Da er det letter i etterkant å gjøre små endringer som gir badet et nytt pust, sier Olsen.

Når det kommer til endringer på badene, så vil det være å bytte ut elementer som kraner, dusjarmaturer og håndkleholdere. Det kan gjøre store forskjeller om dette er i messing, sort eller blått! De som liker farge og er litt tøffe, tørr kanskje også farge i dusjnisje og lignende? Så er det enklere ting som håndklær, dekor og baderomsmatter som også lett kan gi forskjellige stemninger og endre ganske så mye på uttrykket, sier Bentzen.

Jeg tror også de nordiske elementene fortsetter, men kanskje også mer mot mørke tresorter og litt mørkere bad generelt.

Baderom med grønne vannrette fliser i dusjrom, baderomsinnredning med nedfelt dobbelt vask og innebygde armaturer fra Dornbracht. Spesialtilpasset speil over.

Ta naturen hjem

I videre tråd med det solide og varige, tar vi naturen med inn i hjemmene, gjerne if orm av hardføre naturmaterialer.

– Vi ser også at trefinér, naturstein, stein Kompositt som “Silestone” – materialer som føles ekte ut, fremdeles er populære, sier Olsen.

Hun utfordrer om å likevel våge og være litt vågal i materialvalg, farger og teksturer.

– Gi badet flere teksturer i tillegg til de tradisjonelle, for eksempel med tapet.

Bentzen peker også på at utstrakt og variert bruk av naturmaterialer vedvarer.

– Vi ser at spesielt på kjøkken og bad, er det mye bruk av naturlige materialer. Det er nå hele kjøkken sten, og det er mye tre og restrukturer i kjøkkenet, som også tror vil fortsette å være populært, sier interiørarkitekten.

I tillegg til tre, ser Bentzen at stål og krom får mer oppmerksomhet i 2023.

– Det har alltid vært der og vil alltid være, men populariteten har økt. Mye i detaljer, men også i hele kjøkken og overflater. Det gir en litt røffere look enn de naturlige elementene, men skaper likevel en kul kontrast i for eksempel en klassisk bygårdsleilighet, sier Bentzen.

Summa summarum kan interiørtrendene for 2023 oppsummeres med nøkkelord som; tidløshet og bærekraft, personlighet og en knapp på det naturlige, fargerike og unike.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler