Bli inspirert

Interiørarkitektens tips til materialvalg på badet

Tenker du på å pusse opp badet? Vi har snakket med Camilla i Monn Interiørarkitekter om hvilke tips hun kan gi til deg som skal pusse opp og velge materialer til ditt nye bad.

Ingrid Jakhelln

9. August 2022

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • Bilde av kvinne som sitter i kontorlokale, Camilla Bentzen i Ramsøskar Interiørarkitekter

  • lomundal bygg totalrenovering av baderom bilde av baderomsinnredning og innebygd armatur

Valg av materialer til den visuelle utformingen av badet og detaljer som fliser, farger, belysning, armaturer og baderomsmøbler kan for noen være vanskelige valg å ta når man skal pusse opp. Heldigvis har Lomundal god erfaring med dette og samarbeider med interiørarkitekter som er eksperter på nettopp dette med materialvalg og detaljer. I dette innlegget deler Camilla i Monn Interiørarkitekter sine tips til deg som skal pusse opp og velge materialer til ditt nye bad.

Det å få mest mulig ut av omgivelsene er noe interiørarkitekt Camilla Bentzen og resten av gjengen i Monn Interiørarkitekter svært gode til. Camilla har i tillegg til å jobbe med store prosjekter innen hotell og restaurantnæringen, også selv hatt egne prosjekter hvor hun har totalrenovert flere leiligheter, og har i den forbindelse vært å se i en rekke kjente interiørmagasiner. Med et trent øye for detaljer og et godt omdømme i bransjen, var det naturlig for oss å gå til Camilla for tips til valg av visuell utforming og materialer til badet.

Dette bør du tenke på om planløsning på badet

Det Camilla mener er det viktigste for baderommet ditt er å få best mulig planløsning, så langt det går. I noen tilfeller har vi flere muligheter til å velge enn i andre.  Om det har seg slik at det er fleksibelt, så er det viktig å først lage en liste over de tingene du aller mest trenger og ønsker deg i hierarkisk rekkefølge. På denne måten kartlegger du din og eventuelt din families behov, og hva som er viktigst å prioritere.

Lomundal tipser: Visste du at Lomundal prosjektledere tegner opp baderommet ditt i 3D i vårt eget tegneprogram? Les mer her!

 

Kunsten å planlegge et godt bad

Noe av det første man må spørre seg selv om når man er i gang med planleggingen er om man skal ha enkel eller dobbel servant, dusj, badekar eller begge deler, skal man ha vanlig toalett eller spyle-toalett, skal vaskemaskin og tørketrommel integreres, og ikke minst hva slags belysning man ønsker. Integrert belysning kan være en fin måte å skape spill og stemning på, og noe man bør tenke på tidlig i planleggingen. Indirekte belysning kan skape stemning og lyse opp områder, men vi trenger direkte belysning for å lyse opp områder hvor det er viktig med ekstra lys – som vi ofte trenger på badet.

Lomundal tipser: Våre prosjektledere og elektrikere har god erfaring når det kommer til belysning, men i noen tilfeller kan det være lurt å bruke en interiørarkitekt til å få tegnet en lys-plan, dersom rommets utforming er mer krevende.

 

Har du kortsiktige eller langsiktige planer knyttet til hvor lenge du skal bo i boligen? Dette spiller også en rolle for oppussingen. Om du har planer om å bo lenge i boligen du skal pusse opp, bør du også tenke på eventuelle fremtidige behov. Livet kan fort endre seg. Å pusse opp badet er kanskje den største investeringen man gjør i boligen man bor i, og da er det viktig at man tenker seg godt om og planlegger nøye.

Lomundal tipser: Lomundal har god erfaring med å jobbe med tekniske tegninger laget av interiørarkitekter og arkitekter. Vi ser at flere velger å få hjelp til den visuelle planleggingen og ønsker å bruke interiørarkitekt til materialvalgene på sitt prosjekt. Denne investeringen kan spare deg for mye tid, og ikke minst får du et resultat du er trygg på at du blir fornøyd med.

 

En ansatt fra Lomundal og en ansatt fra Ramsøskar Interiørarkitekter ser på tegninger sammen.

Slik velger du materialer til badet ditt

Nå står materialvalget for tur. Her kommer valg av fliser, farger, armaturer, baderomsmøbler og utstyr inn. Når det kommer til det faste interiøret som fliser, nisjer og belysning, bør man velge noe man tror man kommer til å like nå og i lang tid fremover. Her er det ikke like lett å angre seg. Dersom du ofte er spontan i valgene dine rundt interiør og ofte endrer stil, kan det være lurt å velge malte flater i de største sonene slik at man oftere kan endre stemning med kun noen malingsstrøk med våtromsmaling. På den måten kan du være litt mer vågal i valgene dine, og ved å ha noen flislagte og noen malte områder skaper man et fint spill på badet. De løse materialene er det likevel lurt å være sikker på at man kommer til å like nå og i fremtiden, da det fort kan bli kostbart å bytte baderomsmøbler og armaturer, til tross for at det lettere lar seg gjøre enn med for eksempel fliser. Finn inspirasjon til ditt drømmebad på Pinterest eller Instagram, og samle disse bildene sammen så du kan få bedre oversikt over hva du liker og ønsker deg.

Følg oss på Instagram og Pinterest!

Ikke velg materialer og farger basert på årets trender

Når det kommer til trender så er det viktig å velge det du liker best. Trendene endrer seg hele tiden fra store format, til små mosaikk, til 3D fliser, stål, messing, sorte eller fargede armaturer. Det viktigste er at du velger den atmosfæren du liker – om det er lyse jordtoner som gir deg ro og harmoni eller store kontraster som gir deg energi, så er det viktig at du velger det som gir deg den beste romfølelsen, og det du trives mest med. Riktig belysning kan hjelpe til med å forsterke det ene eller andre elementet i rommet og skape forskjellige stemninger selv om stilene er forskjellige. Velg den basen, de fargene og materialene du trives best med slik at du blir mest mulig fornøyd med resultatet.

Lomundal tipser: Lag deg et moodboard! Legg elementer av de forskjellige materialene du vurderer sammen på et bord, og se hva som passer sammen, og hva du ønsker mer eller mindre av. Dette er en super måte å bli enig med seg selv og de andre i familien om interiørvalgene man tar.

 

Det er mange stiler å velge mellom: klassisk, romantisk, industriell, morderne, og man må gjerne blande disse stilene som man vil.

Det viktigste er som sagt å stille seg selv spørsmålet «hva er det jeg ønsker»? Det er ikke nødvendig å følge trender, det viktigste er å velge den stilen og atmosfæren du selv ønsker å være i og føler deg komfortabel med.  Trendene kommer og går, og badet er nok det rommet som krever at man klarer å tenke så langsiktig som mulig.

Podcast om oppussing

Sjekk ut Lomundals podcast for å få en innføring i oppussing!

Hør podcasten på Spotify
?>

Lignende artikler