Bli inspirert

Interiør- og oppussingstrender for 2024

Med et år med noe trangere økonomi, har kanskje fler satt oppussingsplanene på vent til neste år. Så planlegger du å pusse opp kjøkken, bad eller hele huset ditt i 2024? Her er ekspertenes tanker om oppussingstrendene.

Interiør- og oppussingstrender for 2024
Ingrid Jakhelln

11. December 2023

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Vi søker inspirasjon og håp etter flere annerledes år bak oss

Nok et spesielt år er snart lagt bak oss, med store hendelser ute i verden, og til dels også hjemme. Krig, trangere økonomi og usikkerhet er med på å forme forbrukerne, og mange har kanskje satt planene sine på vent til bedre tider. Her i Norge kan det se ut til at situasjonen bedrer seg økonomisk allerede til neste år, og målingene sier at 25% av befolkningen planlegger oppussing i løpet av 2024. Situasjonen i verden kan påvirke oss på ulike måter – noen ønsker forandring for å få tankene på noe annet, noen ønsker å bevare og ta vare på det trygge. Vi søker inspirasjon og håp gjennom økt fargebruk.

Hjemmet vårt fortsetter å være viktig uansett, så som alltid har vi snakket med flere av våre samarbeidspartnere som er eksperter på hver sine felt, om hva de tenker om interiør- og oppussingstrendene for 2024.

Soverom med beige toner med gulvteppe, tapet med tekstur og foldegardiner. Utført av Lomundal.

Farger og teksturer som gir liv i hjemmet

Vi starter med å snakke med eksperten på huset. Cecilie har bakgrunn som interiørdesigner og flere år i tapetbransjen, og forteller oss hva hun tenker om oppussing i 2024.

– Vi ser økt fargebruk i hjemmene, og nå kan man leke seg med farger på armatur og fug. Fugen rammer inn flisen og skaper en fin kontrast som er med på å gi et grafisk utrykk.

Tips! Vil du vite mer om bruk av tapet? Les denne artikkelen!

 

Skal veggene være matte eller blanke? Matte farger er fremdeles trendene, men vi ser også en kombinasjon hvor noen kontrastpunkter med blanke flater kan hjelpe med å friske opp. Blanke fliser preger trendbildet og skal gi et spennende gjenskinn i veggen. Fargene i flisen endrer seg ut fra hvor mye lys som treffer veggen.

Både teksturtapet og mønstret tapet er trender som gjør seg gjeldene, forteller Cecilie. Her er det spennende med grove overflater som skaper et matt og lunt preg. Stikkordet er tekstur og taktilitet. Fliser med grov overflate, gjerne i form av bølger eller riller. Spilevegger har vært en trend lenge, og vi ser at den vedvarer.

– Vi går fra lys eik til et mørkere uttrykk, eller malte sterke farger på spiler. Det danner et virkelig statement i hjemmet. 70-tallet er tilbake, og mønster og farger som var i tiden da er nå på vei inn igjen. Vi ser tendenser av grønntoner med mer gult i.

 

Gjenbruk og bærekraft

Å blande gammelt med nytt har vært en trend en stund, og dette vil vedvare. Leverandører og produsenter har satt i gang arbeidet for fullt for å skape mer bærekraftige kolleksjoner, og jobber med sin transparens ut mot forbruker. I tillegg vil vi være mer opptatte av reparasjon og restaurering av det som har vært.

– Vi trenger holdbare hvitevarer som er laget for å vare, med god kvalitet. Vi prioriterer kvalitet fremfor pris, så lenge lommeboken tåler det. Da ønsker vi oss heller færre ting.

Les om miljøvennlig oppussing

Studio Bergersen gir oss trendene for baderom og flis

Vi drømmer om store helhetlige flater med fliser i storformat. Dette gir et renere og mer organisk uttrykk som gjør at vi føler oss nærmere naturen. Servanter og baderomsinnredning skal gå i samme materiale som flisene. Man skal viske vekk skille mellom møbel og vegg, og gulv får et mer ton i ton uttrykk.

Pauline Matulewicz er arkitektselger hos Studio Bergersen. Hun forteller at den aller største trenden vi ser nå innenfor flis er absolutt travertin. Lyst travertin sammen med treverk, varme metaller og ellers lyse flater. Det kan sees på som en videreutvikling av Japandi-trenden, som lenge har vært den trenden som har ført an.

– Videre ser vi at de mer «dramatiske» og eksotiske steinene har fått sitt innpass i interiøret. Marmor med røde linjer, terrakotta og rosa er veldig i vinden, både på baderom og kjøkken, vegg og andre møbelflater. Samtidig ser vi innslag av både grønt og blått, onyxer og agater, for å nevne noen. Her kan det også igjen nevnes travertin, for vi ser at det nå kommer både mørkere travertin og rød travertin.

Ser en bohemsk stemning

Med tanke på trender fremover, så ser vi absolutt at det kommer en litt bohemsk stemning over det hele, forteller Pauline videre. Mønstrete 20×20 fliser kommer tilbake, men blåklokkemønsteret er byttet ut med en miks av pop-tile og bohemske dekorer med henvisninger til Østen. Fargene veksler, men det går stort sett i en kombinasjon av jordtoner og naturmaterialer. Overflater som kalk, papir og strå – luftig, men lunt.

Mørkere treverk er mer populært igjen

Innen baderomsinnredning ser man nå jevnt over at veldig mange ønsker mørkere treverk. Det er mye snakk om strammere linjer, med enkle detaljer på den ene siden, men også organiske former og referanser til art deco på den andre.

– Vi ser også at det er en trend med samme flis på vegg og servant, og på den måten ton-i-ton. Runde speil har sklidd over i ovale, stående speil. Dusjvegger har fått riller. Armaturer går noe bort fra sort. Varmt, børstet stål har vi troa på.

Formspråk i kjøkkentrendene for 2024

Organiske og beroligende former som avrundede kanter og buede kjøkkenøyer og åpninger gir et spennende uttrykk. Også her liker vi kontraster, hvor vi nå for eksempel fliser inn kjøkkenøyen, bruker flis som benkeplate, eller bruker stål mot treverk. Kjøkken og vegg i samme farge vil øke romfølelsen og få kjøkkenet til å fremstå noe større.

Flere og flere kjøkken har multifunksjonelle løsninger. Vi ønsker at kjøkkenet skal være noe annet enn bare fungere som et arbeidsrom der mat og spising skjer. Arbeidsflater kan enkelt «gjemmes bort», slik at rommet ikke alltid må se ut som et kjøkken. Vi ser flere kjøkken uten overskap og avtrekkshetter.

Kjøkkenprodusentene har stadig flere farger i sine kjøkkenkolleksjoner. Sigdal har nå et samarbeid med Koi Fargestudio. Modige fargekombinasjoner gjør kjøkkenet til et deilig fargerikt univers. Underskap trenger ikke ha samme farge som overskap.

Tips! Vurderer du å pusse opp kjøkkenet? Les denne guiden til oppussing av kjøkken!

 

Maria fra Dusty Interiør: Endelig bugner det av farger

Maria Horgen er interiørarkitekt og har delt sine tanker med oss om oppussingstrendene for 2024. Hun mener at vi står ovenfor en periode hvor man ser et behov for å gjøre noen endringer som kan gjøre det lettere for oss, gi oss mer glede eller ro.

Fra å skulle åpne opp mest mulig, ser vi nå at det kanskje ikke er så dumt med et rom som også kan fungere som kontor, eller en ekstra TV-stue. Det å kunne stenge av ut til gangen kan kanskje gjøre at stuen holder seg varmere litt lenger.

– De siste årene har nok påvirket oss mer enn vi aner, og vi har plutselig et annet behov enn før, og nå vil vi tilpasse oss.

Dette ser vi også i fargebruken, mener Maria. Fra det hvite kalde, bugner det endelig med farger og varme duse paletter. Her er det noen som ønsker masse farger, mens andre ser behovet for å bytte ut det grå med en beige tone.

– Dette er en trend jeg liker godt, da begge gir oss mye mer enn de hvite og grå veggene vi har sett over en lengre periode. Spesielt i tiden vi skal inn i nå, hvor alt ute er hvitt og grått. Siden vi har sesonger i Norge, bør vi tenke på hva som gir oss glede i vintermånedene.

Spennende flis, med mønster eller i farger har også blitt en del av paletten, sammen med treverk i forskjellige toner og tekstiler, forteller Maria. Både tepper og gardiner er mer i fokus, og av god grunn, da begge deler har både varmende og akustiske egenskaper et hvert hjem burde benytte seg av.

– Det viktigste du må tenke på når du skal i gang med å gjøre endringer i hjemmet ditt er å tenke gjennom hva du virkelig liker, og hva som er behovet. På denne måten får du et hjem som funker for deg og din familie.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler