Bli inspirert

Interiørinspirasjon – Slik pusser du opp badet i klassisk stil

Å pusse opp badet i en stil som passer til byggeåret har blitt mer populært, og flere ønsker å gå for en klassisk stil. I denne artikkelen får du masse interiørinspirasjon og tips til hvordan du kan få denne stilen på det nye badet ditt.

Interiørinspirasjon – Slik pusser du opp badet i klassisk stil
Ingrid Jakhelln

14. March 2024

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Vi ønsker å gjenskape klassiske bad fra 1900-tallet

Når vi skal pusse opp badet, ønsker vi at det skal være innbydende, delikat og funksjonelt. Det er der man gjør seg klar hver morgen før en hektisk hverdag, men også et sted en kan ha egentid og slappe av. Utover at det skal være funksjonelt, er vi mer og mer opptatt av det estetiske. Vi ønsker at rommet skal skille seg ut. Badet skal være et fullverdig rom på lik linje med resten av hjemmet – og vi er blitt mer modig i bruk av farger og mønster på flis og innredning.

Vi har snakket med Cecilie som er partneransvarlig hos Lomundal og tidligere interiørdesigner om den klassiske stilen. Den klassiske stilen vi i dag gjenskaper stammer for det meste fra 1900-tallet, og den har fått nytt liv i både hus og leiligheter som stammer fra denne perioden. Vi har blitt mer bevisst byggenes historie, og ønsker å pusse opp i klassisk stil. Gjenbruk, ta tilbake og bevare er sterkere enn noen gang.

Hva kjenner igjen den klassiske stilen?

De første baderom i private hjem kom tidlig på 1900-tallet, men da i velstående hjem i hovedstaden. De velstående kjøpte seg flotte baderomsinnredninger i klassisk stil, badekar var frittstående og av støpejern og hadde løveføtter eller fugleklør. Servantene hadde ofte separate kranen for varmt og kaldt vann, med porselensknotter med beskrivelse. Rommet hadde keramiske flis, kalkstein eller marmor på gulvet. Veggene var kledt med perlestaffpanel eller fliser, og øvrige detaljer var i messing.

Keramiske fliser har vært på markedet siden de første badene i Europa ble bygget på slutten av 1800-tallet. Fliser var kostbart, men hadde man råd var det dette som ble benyttet på både gulv og vegger. På 1900-tallet var det vanlig å flise halve veggen i en brystningshøyde i blank flis. Dette var fordi det var viktig å dekke våtsonene med flis, men siden flis var kostbart flisla man ikke helt til tak. Vi ser at dette er tilbake.

Ønsker du hjelp av interiørarkitekt?

Vi samarbeider med flere dyktige interiørarkitekter som kan hjelpe deg med farger, belysning, materialvalg og mer. Riktig bruk av farger vil være med på å heve opplevelsen av denne klassiske stilen ytterligere.

Se interiørarkitektene vi samarbeider med
Baderom med naturstein, malte flater på vegg og detaljer i matt sort, utført av Lomundal.

Slik skaper du den klassiske stilen på ditt bad

Om du ønsker inspirasjon til hvordan du kan pusse opp badet ditt i klassisk stil, kan vi anbefale å ta en titt på vår Pinterest konto. Der har vi samlet mange flotte bilder som kan inspirere deg! Kontinental er et nøkkelord, og man kan se til alt fra leiligheter i Paris til bad i landlig stil som trekker oss til flotte herregårder i England. Dette er en stil man gjerne ser på hoteller eller på toalettet på en fin restaurant.

Bruk av materialer som marmor, messing eller krom er naturlig valg når man ønsker å gå for en klassisk stil. Her kan vi anbefale å se til flisebutikker som Ulfven, som har et flott utvalg av marmor i ulike størrelser som man kan legge på mange spennende måter. Gå for eksempel for to ulike typer marmor og legg de i fiskebensmønster eller sjakkmønster.

Blanke fliser passer også godt inn her, og er på vei tilbake. Ikke bare gir de et lekkert preg på veggen når lyset treffer flisene, men de er også lette å holde rene. En brystningslist i flis vil være en nydelig avslutning over en flislagt vegg i brystningshøyde.

Flere bilder fra vårt prosjekt utført i samarbeid med ITA Design. Se prosjektet her!

Cecilie forteller oss at dersom man har et lite toalettrom vil dette ikke være like utsatt for fukt som et vanlig bad, og man står mer fritt til å bruke en fiber eller vinyltapet. Gjerne over en brystningshøyde i flis eller panel. William Morris, Sandberg og Borås har tapeter som er perfekte til denne stilen. Kombiner gjerne en frodig tapet over flis.

Baderomsinnredningen skal være med klassiske detaljer. Hos Oslo VVS har de nå tatt inn det spennende merket Burlington. Produktene til dette merket er en hyllest til den klassiske stilen, og kan være med på å virkelig sette preg på badet ditt. Baderomsmøblene har tyngde og eleganse, og porselensservanten finner du i flere variasjoner. Enten med et stativ under i krom for en delikat innramming av servanten der håndkle kan henge, eller kun montert på vegg.

Dette er møbler som kan ta sin plass i rommet og gir et skikkelig statement. Blandebatteriene står gjerne som to smykker festet i servanten, og man kan kjenne på følelsen av nostalgi. En annen aktør hvor du kan finne alt du måtte ønske deg for å gjenskape denne stilen er svenske Sekelskifte. Her finner du alt fra badekar til fliser, armaturer og små artikler.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler