Bli inspirert

Parkett og gulvtrender

Gulvtrender påvirkes av fokus på miljøvennlighet, fargetrender og de klassiske mønstergulvene. Vi har tatt en prat med gulvekspert Thomas Kahlbom fra Kahlbom & Co.

Parkett og gulvtrender
Ingrid Jakhelln

16. December 2020

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Som nevnt i en tidligere artikkel, er gulvet et viktig førsteinntrykk i boligen. Når man skal velge hvilket gulv man ønsker i hjemmet sitt er det flere ting man bør tenke på. Uavhenging av trender vil vi alltid anbefale å tenke på fire punkter når du skal velge gulv til de ulike delene av boligen din.

  • Hvor skal det ligge og hva skal det bli utsatt for
  • Hvilke behov har du
  • Er du opptatt av naturmateriale
  • Miljøaspektet

Vi har snakket med Thomas Kahlbom fra Kahlbom & Co, om hovedforskjellene på de ulike gulvtypene, og hva han tror kommer til å bli trendene for det neste året.

Klikkparkett

Klikkparkett er nok en av de mest solgte gulvtypene innenfor «gjør-det-selv»-markedet, og er gjerne en tre-lags klikkparkett. Fordelen med denne gulvtypen er at den er enkel å legge selv, og skal helst legges flytende. Her finnes både en-stavs og tre-stavs varianter, og hovedforskjellen på disse er utseendet. En tre-stavs vil være det rimeligste alternativet, hvor tre staver er limt sammen i en større stav, mens en én-stavs parkett er en hel bredde og lengde av et stykke. De vanligste overflatebehandlingene er mattlakkert.

Klikkvinyl

En annen variant på denne delen av markedet er klikkvinylen. Fordelen her er den samme som på klikkparketten, men denne er i tillegg enda mer slitesterk og tåler mer vannsøl. Ulempen med denne typen gulv som legges flytende, er at undergulvet må være rett, ellers risikerer du at gulvet vil svikte når man går på det. Dette vil kunne føre til knirk og en dårlig gulvopplevelse.

Når det gjelder disse typene er det også viktig å huske på at dersom det skal legges gulv på kjøkken med en kjøkken-øy eller annet tungt møblement, så må gulvet legges rundt dette slik at det ikke forekommer låsningspunkter, forteller Thomas.

 

Vi flytter oss nå over til den andre delen av markedet, hvor Thomas har sin ekspertise. Han forteller at når kunder kommer til Kahlboom&Co, ønsker de gjerne noe litt unikt og helhetlig, samt at de ikke ønsker å legge gulvet selv. Gulvene her vil alltid limes, skrus eller spikres, slik at gulvet ligger godt i lang tid, og man kan da trygt plassere tungt møblement over. Hovedforskjellen på de ulike produktene som selges her er enten heltre eller parkett.

Heltregulv

Forskjellen på heltre og parkett er at heltre er en ubehandlet tresort tvers gjennom, hvorav parkett er en lamellkonstruksjon med ønsket tresort på toppen. Heltre gir en massiv og flott opplevelse, men har også noen ulemper ved seg, hvorav den største er at det beveger seg mer enn parketten. Dette gulvet må derfor hel-limes, spikres eller skrus for at det skal holde seg på plass.

Når det gjelder de ulike tresortene, så er eik det vanligste i Norge, får vi vite av Thomas. Eik og ask er harde tresorter og egner seg godt til gulv, og blir ofte overflatebehandlet med hardvoksolje eller lakk. Furu, gran eller lerk er mykere tresorter, og vil derfor lettere kunne få slitasje og riper.

Lomundal tipser: For renhold av naturprodukter som naturstein og treverk, anbefaler vi å ikke bruke vanlige husholdningsprodukter som grønnsåpe, som du får kjøpt i butikken. Disse produktene inneholder mye syre, og kan på sikt virke ødeleggende på materialet. Rådfør deg med forhandleren din om hvilke renholdsprodukter du bør bruke.

Parkett og fiskebensparkett

Som nevnt er parketten en lamellkonstruksjon av ulike tresorter, med den ønskede tresorten på topp. Sammensetningen av konstruksjonen vil kunne variere ut fra hvilket behov du har, enten om det er slitestyrke, gulvvarme, eller annet.

Fiskebensparketten har vært svært populær i Norge, og kommer til å fortsette til neste år også. Fiskeben kommer tradisjonelt i heltre, og skal slipes, sparkles og behandles etter installasjon. I senere år har det kommer flere andre varianter som er prefabrikkerte og overflatebehandlet på forhånd, som også er et godt alternativ dersom du ikke ønsker heltre.

Enstavs eller trestavs parkett?

Mange lurer kanskje på hva forskjellen er på enstavs parkett og trestavs parkett, og hva man bør velge. Thomas forteller her som tidligere nevnt at hovedforskjellen er at en enstavs parkett er et helt stykke, mens trestavs er tre biter limt sammen til et stykke. Fordelen med enstavs parkett ligger hovedsaklig i det estetiske, da dette kan gi en illusjon av et større rom.

Vi ser at flere ønsker smalere staver nå, og dette er noe vi tror vi vil fortsette å se til neste år også. I tillegg til dette er det også gøy å se at flere ønsker seg mørkere gulv.

Miljøaspektet

Thomas forteller at en av de viktigste trendene nå er miljøaspektet knyttet til overflatebehandling, men her er det flere viktige sider. Først og fremst må man vite at produsenten holder seg til bærekraftig skogbruk, og da burde man se etter PEFC sertifisering. Dette indikerer i korte trekk at det plantes to trær når det blir felt tre trær.

Det neste vil være å velge kortreiste produsenter. Etter Thomas sin mening er stort sett alt fra Europa kortreist, i motsetning til USA og Kina.

Utover dette gjelder spørsmålet også en del tekniske elementer, som for eksempel hvilke type stoffer som er i overflatebehandlingen. Europa har generelt sett de strengeste reguleringene for dette, og er derfor også det tryggeste valget. I tillegg til dette oppfordrer vi til å gå for et gulv av god kvalitet, som er slitesterkt og vil vare lenge – uavhengig av hvor lenge du tror du skal bo i boligen. Dette er det mest bærekraftige.

 

Inneklima er også en viktig del av aspektet, og her er det flere produsenter som i dag sørger for et bedre inneklima både for mennesker og dyr som bor i hjemmet.

Hos Kahlbom&Co er det spesielt to produsenter som skiller seg ut, og disse er Mafi og Fiemme Tremila, som står for bærekraftig produksjon i alle ledd. Disse bruker miljøvennlige overflatebehandlinger som gir mye bedre inneklima enn andre produsenter.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring

Lignende artikler

Utforsk
?>

Lignende artikler