Armaturer på badet er ikke lenger bare en kran hvor du får varmt eller kaldt vann. Nå har armaturer blitt en sentral del av interiøret, og utvalget er stort. I denne artikkelen forklarer vi forskjellen på innebygde og utenpåliggende armaturer!
Å totalrenovere badet betyr at mange valg skal tas. Lomundal har full kontroll på korrekt utførelse av alt som skal skje bak vegger, tak og gulv, og kan rådføre deg som kunde om hva som kan være de beste løsningene for akkurat ditt bad. Men når det gjelder det visuelle er det du selv, eller ved hjelp av en interiørarkitekt, må tenke og finne ut hvordan du ønsker at sluttresultatet skal se ut. Et av de valgene du må ta er om blandebatteriene, eller armaturene som de også heter, skal være innebygde eller utenpåliggende.
Et blandebatteri på badet er ikke lenger bare en kran hvor du får varmt eller kaldt vann. Nå har blandebatteriet blitt en sentral del av interiøret, og detaljene i rommet er ofte basert på hva slags material og finish man har valgt på disse, som er med på å skape et gjennomført uttrykk.
Utvalget av armaturer til badekar, dusj og servant har blitt større og større, og har blitt en egen verden i seg selv. Ikke bare kan du få de i alle farger, metaller materialer og former, men du kan også velg om du ønsker de innebygde eller utenpåliggende.
Innebygde armaturer har man tidligere kanskje sett mest av på eksklusive hoteller og spa, men har den siste tiden blitt mer vanlig i hjemmene våre også. Victoria fra Oslo VVS-Senter forklarer at innebygde armaturer er når den tekniske biten, selve armaturet, er skjult i veggen. Like så er utenpåliggende når den er på utsiden.
Det er ingenting som er riktig eller galt når det kommer til valg av armaturer, men det er litt avhengig av om det skal totalrenoveres eller ikke. Ønsker man innebygde armaturer må man totalrenovere for å kunne få montert det riktig i veggen. Da er det viktig at man bruker en håndverker eller prosjektleder som forstår produktet og er detaljorientert slik at finishen blir riktig.
I tillegg er det hensyn man må ta i forhold til plassering, da faktorer som yttervegg og frost spiller en stor rolle for korrekt utførelse og garanti. Hvis man for eksempel skal montere en takdusj hvor uttaket til dusjen kommer fra senter i taket, så er det viktig at man har planlagt plassering nøye slik at man får skjult det tekniske samt skjøten mellom flisen og rør-i-rør veggboksen, og at rosetten også skjuler dette. Her gjør mange dessverre feil, forteller Victoria.
Vi Spør Victoria om hvilke leverandører man kan velge mellom, og hun forteller at det med tiden har kommet fler og fler. Tapwell var tidlig ute med godkjent løsning og er også prisgunstige. I tillegg har Tapwell en egen lekkasje-boks, slik at man enkelt kan komme til dersom en feil skulle oppstå, hvor man med andre leverandører må pone vegger dersom en lekkasje skulle oppstå. Det er likevel verdt å nevne at lekkasjer skjer ytterst sjeldent, og Victoria har ikke opplevd dette på sine 11 år i butikken.
Flere ønsker å gå for innebygde armaturer, og legger gjerne ekstra penger i få det resultatet de drømmer om. Dermed blir high-end leverandører som Dornbracht, Vola og Gessi relevant og nevne da privatkundene kjøper mer og mer av disse merkene. Innebygde armaturer gir også flere muligheter med at man kan ha flere takdusjer, kroppsdusjer og til føtter.
Hva med utenpåliggende armaturer? Det er fortsatt det som blir solgt mest av, forteller Victoria.
Noe av årsaken til dette er nok fordi det også er kunder som ikke ønsker å totalrenovere, men kun trenger å pusse opp deler av badet eller ønsker å bytte ut detaljene. Her er det også et mye større utvalg , og det er rimeligere for kunden da både produktet og monteringen koster mindre. Her er Grohe, Korsbakken og Tapwell gode leverandører.
Det ene eller det andre er hverken riktig eller galt, men det kommer altså an på om man skal totalrenovere eller ikke. I tillegg må man se på hva slags budsjett man har, da innebygde armaturer koster mer.
Vi anbefaler å dra til butikken og se på utvalget, og finn ut hva dine behov og ønsker er. I tillegg vil vi igjen påpeke at det er viktig å bruke fagfolk som forstår produktene og sørger for at de blir koblet til riktig.