Nytt bad Tips og råd

Hvordan velge riktig flis til badet ditt?

Planlegger du å pusse opp baderommet, men sliter med å velge fliser? Skal du gå for store eller små, glaserte eller matte? Farger eller nøytralt? Ofte ønsker man å finne en balanse mellom et personlig, men også tidløst bad. I denne artikkelen hjelper vi deg litt i gang så du enklere kan navigere alle mulighetene!

Hvordan velge riktig flis til badet ditt?
Ingrid Jakhelln

24. January 2022

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon
  • Bad med baderomsinnredning i eik og dusj med innebygde armaturer i børstet grafitt og designsluk. Dusjen har også en innebygd hyllenisje med led-list.

Det å velge fliser til badet er ingen lek i et hav av forskjellige varianter av størrelser, farger og materialer. Flisene skal du leve lenge med, og det er derfor viktig å ta seg god nok tid før man velger. Start tidlig med planleggingsfasen så du slipper å forhaste dette steget, og husk også på at leveringstidene kan variere mye, særlig om du skal ha noe spesielt. Å gå uforberedt inn i en flisebutikk kan bli en overveldende opplevelse, så vi anbefaler deg å bruke litt tid på forhånd før du gir deg ut på et butikkbesøk. I denne artikkelen finner du noen grunnleggende råd for hvordan du kan gå frem når du skal velge fliser til ditt nye bad.

Hvordan velge fliser til badet?

Noe av det første du bør tenke på når du skal pusse opp badet er å finne ut hva du selv liker. Det er det kanskje ikke alle som har et like gjennomtenkt forhold til. Går du inn i en flisebutikk før du har tenkt over dette, vil det raskt kunne skape litt forvirring.

Få et forhold til hva du selv verdsetter og hva slags eventuelle stiler, materialer og farger du liker. Den beste måten å gjøre det på er å lage et form for moodboard. Start med å samle opp ting du liker og setter pris på – det kan være alt fra bilder, tekstiler, fargeprøver og fliseprøver. Ut fra dette kan du lage deg en boks med de materialene du ønsker å bruke.

På Pinterest kan du også lage egne tavler med inspirasjon, og her kan du også følge Lomundals konto for å finne inspirasjon!

Detaljbilde fra fargerikt bad med blå geometriske fliser på vegg, sorte og hvite geometriske fliser på gulv og baderomsmøbel med rosa benkeplate og detaljer i messing.

Puss opp badet for deg selv

Mange som skal pusse opp badet er opptatt av at badet skal være tidløst, slik at det er trygt når man eventuelt skal selge. Vi mener likevel at det er viktig å finne en balanse, og at du tenker at du skal pusse opp for deg selv, og ikke for de som eventuelt skal overta huset eller leiligheten etter deg.

Hvis du trekkes veldig mot grønn for eksempel, og at det er en farge du setter pris på i flere ting – hvorfor ikke ta det med inn på badet som er et rom du bruker så mye? Det trenger ikke være et helgrønt bad, men trekk gjerne inn noen elementer av dette inn i badet. Da er det større sannsynlighet for at du vil trives med sluttresultatet, og kanskje du også blir boende lenger i boligen. Dersom du heller vil gå for et nøytralt bad, kan du også skape spennende elementer ved å leke deg med for eksempel leggemønster.

Skal du pusse opp badet? Da bør du lese denne artikkelen først

Mange ulike formater av fliser

Matte fliser eller glans? Store fliser eller mosaikk? Mulighetene er mange, og det er derfor lurt å gjøre en god kartlegging på forhånd. Tenk over hvor mye arbeid du ønsker å legge i eventuelt vedlikehold dersom du har lyst på naturstein som marmor, da disse må behandles. På vegg kan det være fint med blanke fliser, mens det på gulv ofte vil være lurere med en matt flis. Blanke fliser på gulv kan bli glatte dersom det er vått og får synligere skjolder av fotavtrykk.

Stadig flere på privatmarkedet går nå for større fliser, gjerne 75 x 75 og opp til 90 x 90. Vi anbefaler at du tar hensyn til rommets form og størrelse, og ser for deg i hvilke sentrale områder av badet hvor det er viktig at du ser hele flisen. I dusjsonen finnes det nå mange varianter av sluk, og velger du å gå for designsluk kan du også ha fliser i stort format i dusjrommet.

Bad med lyse fliser, sort badekar og spiler i himling, utført av Lomundal.

I dag finnes det også mange muligheter når det gjelder fug, og for de ekstra spreke er det mulig å legge en farget fug. Orienter deg om mulighetene og spør gjerne på flisebutikken om en anbefaling.

Valg av fliser til lite bad

Har du et lite eller smalt bad, kan det være enkelte grep som gir illusjonen av badet er større. Mange tenker kanskje at man må ha små fliser på et lite bad, men tvert imot vil det gjøre at badet ser mindre ut. Det kan bli veldig fint med ton i ton store fliser på et lite bad, da dette vil ha en forstørrende effekt som ser rolig ut. Små bad tåler mindre støy, så her kan det være lurt å ikke legge inn for mange elementer.

Naturlige materialer inntar baderommet

Fokus på bærekraft har ført de naturlige materialene som tre og sten frem i lyset de siste årene, og dette vil det nok også bare bli mer av. Marmor og terrazzo har vært populært en stund nå, og her vil vi sikkert også se at flere ser etter former for marmor og terrazzo med andre typer spill og toner enn de klassiske. I tillegg til dette vil andre former for stein også bli mer populært igjen, både skifer, kalkstein og andre typer, gjerne også da i kombinasjon med treverk.

Lyst på marmor på badet? Dette bør du tenke på før du velger naturstein på badet!

Bruk fagfolk og kjøp ekstra mengde flis når du pusser opp

Vi vil anbefale å bruke en totalentreprenør som Lomundal med egen prosjektleder når du skal pusse opp, for da sikrer du deg en god dialog og oppfølging mellom alle parter. Prosjektlederen din vil kunne velge riktig fliselegger og håndverkere for akkurat ditt prosjekt.

I tillegg vil vi tipse om å legge på litt ekstra når du bestiller flis. Dersom det skulle skje noe med flisen over tid, kan det være utrolig lurt å ha noen liggende fra samme batch på loftet eller i garasjen. Gjør du dette slipper du å risikere at det blir nyanseforskjell på flisene dersom noen må byttes ut. Det er tross alt et naturmateriale, og fargenyansen kan variere noe fra de ulike produksjonene.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler