Bli inspirert

Tidløs trend – Terrazzo fliser

Dekorativt, praktisk og bærekraftig, her er inspirasjonen du trenger til hvordan implementere terrazzo i hjemmet nå.

Ingrid Jakhelln

4. October 2022

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

I 2021 omtalte vi terrazzo som en av årets markante interiørtrender og tendensen fortsetter. Til tross for aktuell trendstatus har terrazzo vært et trofast materiale siden 1700-tallets Venezia. Det var yndet under Art Deco-bølgen på 1920-tallet, og ble senere mye brukt i offentlige og private bygg på både 60- og 70-tallet. Terrazzo er et materiale hvor utseende ikke går på kompromiss med praktikalitet og holdbarhet.

Du har sikkert sett gulv med små knuste steiner i ulike farger, i italienske inngangspartier? Skap litt Italia-stemning hjemme, for nå er terrazzo-variasjonene og mulighetene er fler enn noen gang.


Hva er terrazzo?

Tradisjonell terrazzo besto av små biter av marmor – men nå også andre steiner, metall, glasskår, kvarts, mineraler og skjell – blandet i sement. Terrazzo har et tilfeldig og lekent, men likevel sofistikert, uttrykk. Det kalles også sementmosaikk fordi når sement eller epoksyharpiks blandes med stener og biter dannes et mosaikk-mønster.

Det finnes terrazzo-alternativ for både minimalisten og maksimalisten – og noe midt i mellom. Man kan legge mindre terrazzo-fliser eller større blokker med ulike farger og uttrykk. Terrazzo kan bestå av biter i flere nyanser og størrelser, eller være ton-i-ton. Terrazzo brukes på alt fra benkeplater til gulv og vegger – både ute og inne. Materialet er dessuten skikkelig holdbart, og dermed et sikkert valg for fremtiden.

Les også: Dette bør du tenke på før du velger naturstein eller vanlige fliser.

Terrazzo kler alle rom

Der terrazzo-fliser ofte blir brukt som et praktisk gulvbelegg i inngangspartier, figurerer det også hyppig på alt fra kjøkkenbenker til baderomsinnredning – i dusjsonen og rundt servanter. Terrazzo går godt i våtsonen og holder effektivt på varme, som gjør det til et prima valg på for eksempel baderomsgulvet eller i yttergangen hvor det er deilig med gulvvarme.

Restaurering av eldre terrazzo-gulv må en spesialist ta seg av, men om du legger nye terrazzo-fliser hjemme nå trengs det neppe restaurering i din levetid. Med flere hundre års levetid i ærverdige bygg og hjem er terrazzo-fliser et kjerneeksempel på tidløshet.

Utforsk farger og fasonger

Terrazzo-trenden de senere årene, kan ses i tråd med økt fokus på bærekraft, da terrazzo som nevnt er holdbart og gjerne dannes av overskudd- eller gjenbruksmateriale.

De dekorative egenskapene til terrazzo har vel så mye av æren for den tilbakevendende interessen. Velger du terrazzo er det dessuten nokså bankers å få noe helt unikt hjemme, da flisene er sammensatt av ulike komponenter som skaper unike, tilfeldige mønstre og uttrykk.

Terrazzo kan være et fint innslag av farger eller for å ta igjen farger du har brukt på øvrig interiør. For eksempel, har du en benkeplate i smaragdgrønn på kjøkkenet eller lys grønn servant på badet, kan gulvet eller veggene dekkes i terrazzo-fliser med biter av grønne nyanser.

Se også: Kamilla bak Eitra Bad brukte Lomundal når hun skulle lage drømmebadet med terrazzofliser.

Grunnfargen på terrazzo-fliser er ofte nøytral, som gjør at fargene på de små pikslene og bitene kommer frem uten å virke prangende. Men det finnes terrazzo-fliser med ulikt grunnmateriale, i nyanser av alt fra beige til rosa, oransje eller blått.

Vil du være ekstra leken, kan du med litt hjelp fra en håndverker skape terrazzo-gulv i kreative mønstre med ulike farger og fasonger. Terrazzo er også kjempefint i samspill med med annen mosaikk eller glaserte fliser. Separer gjerne seksjonene med blankere metallstriper.

Lek deg med materialer og kontraster

Terrazzo anses som et hardfør kvalitetsmateriale, men er likevel både pent og kan føles litt eksklusivt. Terrazzo pryder både high-end butikker, hotellobbyer og kjendishjem. Kombinere terrazzo med med eksempelvis bronse for litt ekstra luksus hjemme. Hva med bronsefargede blandebatterier eller sirlige rader av bronse mellom flisene på gulvet?

Vurderer du å bruke terrazzo på badet? Finn mer inspirasjon til dette på vår Pinterest konto!

Ønsker du et litt enklere uttrykk, kan massive plater av terrazzo være fint på deler av våtromsveggen, gjerne kombinert med mer industrielle overflater, massivt tre eller mur. Vil du mykne opp, kombiner terrazzo med varme nyanser og bløte stoffer.

Til tross for sin lange historie er terrazzo altså et fremtidsrettet valg både fordi det er et naturlig kvalitetsmateriale, er lett å vedlikeholde for et langt liv og fordi det rent estetisk er et klassisk og tidløst valg, som tilfører karakter til hjemmet.

På en allsidig og praktisk måte.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler