Bli inspirert

Pusse opp badet? Dette må du vite på forhånd!

Badet er både et av de mest populære rommene å pusse opp for tiden, men det er også det dyreste og mest kompliserte. Her er noen nyttige råd for deg som vurderer å pusse opp bad!

Pusse opp badet? Dette må du vite på forhånd!
Ingrid Jakhelln

4. February 2021

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Tanken på å skulle pusse opp badet kan både være fristende og skremmende på samme tid, og som privatperson kan det virke stressende og vanskelig å vite hvor man skal starte en slik prosess. Oppussing av bad er både tidskrevende og dyrt, og å ikke gjøre dette riktig kan ha store konsekvenser. Derfor er det viktig å planlegge prosessen godt, og bruke gode fagfolk til å gjennomføre jobben, da dette er et rom hvor alle faggruppene i byggbransjen må inn. Dette er kanskje en av hovedfordelene med å bruke en totalentreprenør med prosjektleder, slik at du kun trenger å forholde deg til én person, og kan stole på at han eller hun trekker inn de riktige menneskene til å fullføre prosjektet ditt.

I denne artikkelen ønsker vi å gi noen generelle råd til deg som skal pusse opp badet, slik at du kan føle deg tryggere på hvordan du skal gå frem.

Pusse opp badet? Slik planlegger du godt

Et godt resultat bunner alltid i god planlegging, og jo tidligere du starter jo bedre. På mange måter kan man si at planleggingen av oppussing av bad, eller oppussing generelt er todelt. Først vil vi anbefale deg å få oversikt over hvilke behov du eller dere har. Noter gjerne ned en ukes tid hva dere gjør på badet, hvilke behov møter dere på, og hvilke irritasjonsmomenter har dere på badet som er i dag. Dette vil gi deg et godt overblikk over hva slags type løsning du eller dere er ute etter. Er det en familie kan det være greit med dobbelt vask, hva slags type oppbevaring har dere bruk for, og så videre. Mye er mulig å få til, men det krever at man har tenkt over disse tingene på forhånd.

Neste del av planleggingen handler om stil og utseende, og gjelder alt fra fliser til armaturer, møblement og så videre, og dette er også tidskrevende. Vi vil gjerne anbefale å bruke litt tid på å tenke over hva slags stil man kunne tenke seg, og få et forhold til hva man liker. Lyst og minimalistisk, eller farger og spennende detaljer? Valgmulighetene er enorme, og det kan derfor være lurt å lage seg et mood board enten fysisk eller på nettsider som Pinterest. Det trenger ikke bare være bilder av bad, men alt fra teksturer og farger som du setter pris på.

Slik foregår en befaring når du skal pusse opp badet

Etter du er ferdig med å lage deg noen tanker om hva du ønsker deg, kan du starte med å invitere noen ulike aktører på befaring. Hos Lomundal er vi stolte av befaringene vi gjennomfører, og for oss er det viktig å både møte til avtalt tid og gjennomføre disse på en oversiktlig måte. Under befaringen vil selgeren se på badet slik det ser ut i dag, og gjennomføre en såkalt overflatebefaring. Dette betyr at tilbudet vil være basert på det vi ser på overflaten, og det kan derfor være lurt å ha buffer i tilfelle vi skulle treffe på en overraskelse under flisene.

Etter befaringen skal du motta et skriftlig tilbud, og hos Lomundal har vi som regel at dette skal sendes ut innen 48 timer, så lenge ikke prosjektet er svært komplisert. Tilbudet skal inneholde en oppdragsbeskrivelse, tenkt tidsramme og pris på oppdraget. Her vil det komme frem hva som er inkludert i tilbudet, og ikke. Som kunde står man gjerne for innkjøp av flis og alt interiøret selv.

Når du skal velge aktør vil det alltid være lurt å sjekke tidligere referanser, og sjekke økonomien til selskapet. Du vil være sikker på at bedriften kommer til å være der for deg i fremtiden for å kunne overholde garantiene som følger med badet.

Vil du vite mer om befaring? Da kan du lese mer her.

Bad med lyse fliser og mørke flater over, baderomsmøbel i matchende mørk treverk, utført av Lomundal.

Hvorfor koster det så mye å pusse opp badet?

Når det gjelder pris for å pusse opp badet, så er det ingen hemmelighet at det dyreste rommet i boligen. Årsaken til dette er for det første at dette rommet krever flere faggrupper involvert, og alle disse skal naturligvis ha betalt for oppdraget. I tillegge er det nok mange av oss som ikke tenker på alt det som ligger under flisene våre. Vi anslår at ca 60-70% av kostnaden for å pusse opp badet ligger under flisen, og produktene som ligger der har svært lange garantier. Vi anbefaler alle å få et forhold til hva slags budsjett man har, og vet du at du er person som plutselig vil oppgradere underveis kan det være lurt med en liten buffer.

Hvor lang tid tar det å pusse opp badet?

Dette spørsmålet kan selvfølgelig alltid variere ut fra prosjektets omfang og størrelse, men i snitt kan vi si at det å pusse opp et bad som har en størrelse på inntil 6 kvm tar ca 4-6 uker. Velger du å gå for en totalentreprenør som Lomundal vil du få tildelt en prosjektleder som du forholder deg til under prosessen. Her vil du få ukesrapporter og oppdatering på hvordan prosessen ligger an, slik at du til en hver tid vet hva du har å forholde deg til.

Sluttbefaring og dokumentasjon for oppussing av bad

Etter at prosjektet er ferdigstilt skal det gjennomføres en sluttbefaring hvor man går gjennom prosjektet i sin helhet. Skulle det være noe som må rettes opp i, blir dette gjennomgått her. Du skal så motta dokumentasjon for arbeidet som har blitt gjort, og bruker du en totalentreprenør til prosjektet ditt får du all dokumentasjon fra samme sted, og du har da også bare én bedrift å forholde deg til dersom noe skulle dukke opp i fremtiden.

Skal du selge boligen din vil det å ha dokumentasjon på badet være svært viktig. Krav på dokumentasjon for håndverksarbeider har blitt strengere, spesielt på våtrom, og mangler du dette når du skal selge vil du automatisk få en dårligere rangering, som igjen går utover verdivurderingen av boligen.

Pusse opp badet selv?

Mange lurer nok på om man kan pusse opp badet selv, og som du leser i avsnittet over er dette altså noe som ikke anbefales. Skulle du ha lyst til å gjøre noe selv for å kutte på kostnaden, kan det eventuelt være mulig å gjøre noe av rivningsarbeidet selv, men igjen kan dette få konsekvenser for tidsrammen da det er overraskende tungt og tidskrevende å gjennomføre alene. På grunn av dette vil vi konkludere med å anbefale å heller ta andre rom på egen hånd, og la fagfolk få ta seg av badet ditt.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler