BloggTips og rådSlik velger du belysning til hjemmet ditt
Tips og råd

Slik velger du belysning til hjemmet ditt

Belysning er en viktig faktor i boligen vår, både visuelt og av praktiske årsaker. Å bruke tid på å planlegge belysningen i hjemmet ditt er noe som både lønner seg og noe du vil sette pris på i hverdagen, og for å hjelpe deg litt på veien har vi pratet med Merete Sundby som gir oss sine beste tips til hvordan du skal gå frem.

Slik velger du belysning til hjemmet ditt
Ingrid Jakhelln

28. november 2021

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon
Bad med baderomsmøbel i eik, frittstående vask og grå fliser. Badet er utført av Lomundal.

Kunsten å belyse

Merete Sundby har siden 2008 jobbet med interiørdesign og interiørarkitektur både innen privatmarkedet og næring. Med dedikasjon, analyse og lidenskap designer hun løsninger tilpasset hver enkelt kunde og behov. For Merete er faget spennende, både i møte med mennesker, studien for å treffe de nødvendige og varige behovene, og i enden av det; å få lov til å skape et bedre hverdagsliv for den enkelte. En viktig del av denne jobben handler om belysning, noe mange av oss kanskje kan glemme. Vi har derfor tatt en prat om hvorfor det er viktig, hva slags ulike former for belysning man har, og hvordan man skal sette disse sammen i en belysningsplan.

I et mørkt land som Norge, er god belysning essensielt

Belysning er en viktig faktor i boligen vår, både visuelt og av praktiske årsaker. Når man skal pusse opp vil man være evig takknemlig for en belysningsplan gjort riktig, påpeker Merete. Det at lampen over sengen står nøyaktig der den burde. At hver krik og krok i entreen er opplyst eller at pendelen over spisebordet henger sentrert over bordet.

– Tenk langsiktig, at lampene skal i likhet med andre integrerte armaturer, vare i mange, mange år. En annen faktor er at vi bor i et mørkt land, noe som gjør belysning enda mer essensielt. Både inne og ute.

Grunnbelysning, funksjonell belysning og dekorbelysning

Merete forteller oss at det er flere elementer man må tenke på ved en beslysningsplan. Først er grunnbelysning. Dette  gir det generelle lyset til rommet, og skal i Meretes øyne nesten ikke kunne legges merke til. Det skal fungere som en forlengelse av selve boligens struktur og være subtilt og behagelig, samtidig gi et godt generelt lys i hele rommet. Dette kan være spotter, downlights, led-striper etc.

Videre forteller Merete at det neste er funksjonell belysning, som for eksempel en vegglampe over en lesekrok, belysning av kunst, belysning av trinn i en trapp og så videre. Prikken over i’en er ofte dekorbelysningen, som skal understreke eller komplimentere interiøret. Det kan for eksempel være en lavt hengende pendel, eller en fantastisk gulvlampe. I alle kategoriene er det viktig at lampen tilfredsstiller dine krav, ikke bare at den estetisk er riktig, men at den har de nødvendige funksjonene. Har den integrert bryter, kan den dimmes, sprer den lyset godt nok, og så videre.

– Å kombinere disse tre kategoriene krever god planlegging og en analyse av levemåte i boligen. Til slutt kommer det estetiske – at alle lampene snakker med hverandre, og er i tråd med boligens form og uttrykk. En vanlig feil, vil være å velge mange «krevende» lamper i ett og samme rom.

Tips – Syns du det er vanskelig å velge farger til hjemmet? Da bør du lese denne artikkelen!

Slik lager du en belysningsplan for hjemmet ditt

Merete forteller at fokuset på lys har endret seg den siste tiden, og spesielt på prosjektsiden. Der hvor mange før senket alle tak, eller i verste fall laget nedsenkede kasser langsgående veggen for å få plass til så mange downlights som mulig, ser hun nå at det legges mer fokus og penger i belysning. Leverandørutvalget er stort og en downlight er ikke bare en downlight, og vi ser at de alle fleste har fått øynene opp for en god og gjennomtenkt plan.

For å sette en god belysningsplan er det viktig at rommets utforming og interiør er på plass, starter Merete. Dette må på plass i de første planleggingsfasene. Hvor skal sofaen stå, hvor høy er sengen, lengden på spisebordet og så videre. Hvordan kommer man til å bruke rommet? Er det TV som er fokus, eller er det lesing? Alt dette burde være spikret, slik at alle punkter kan plasseres med nøyaktighet, forklarer hun videre. Om man ikke planlegger dette godt i forkant, kan man måtte betale dyrt estetisk sett for dette senere. Det er synd om man ender opp med utenpåliggende ledninger, eller dårlig opplyst kjøkkenbenk fordi belysnigsplanen ble satt for sent.

Bruk god nok tid på belysning, oppfordrer Merete. Det er viktig å tenke over alle faser av dagen din og hvordan du bruker boligen.

– Et subtilt nattlys utenfor soverommet eller godt lys på badet vil være ting man blir evig glad for i ettertid.  Ikke se til trender, og selv om et rundt speil med integrert belysning ser kjempefint ut, så gir det for eksempel dårlig sminkelys. Bruk internett og finn referanseprosjekter lignende ditt eget, eller artikler om belysning. Kartlegg dine egne behov, eller be om hjelp fra en ekspert.

 

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler