Bli inspirert Tips og råd

Meglerens råd til verdiøkning av bolig ved oppussing

Vurderer du å pusse opp deler av boligen din for å øke verdien ved salg? Vi tok en prat med en av Oslos fremste meglere, Hans Houeland, som har gitt oss sine beste råd for å øke verdien på boligen når du skal selge.

Meglerens råd til verdiøkning av bolig ved oppussing
Ingrid Jakhelln

27. October 2020

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon
Hans Houeland fotografert av Lasse Fløde

Hans Houeland (38) er utdannet eiendomsmelger og har 16 års fartstid i bransjen. I dag jobber Hans for Dnb Eiendom, hvor han sort sett jobber med salg og rådgivning på de mest eksklusive boligene i Norge, primært i Oslo. Med en slik erfaring var han den perfekte personen å spørre om råd, for å kunne svare på noe flere lurer på – hva burde jeg gjøre av oppussing for å kunne øke verdien på boligen?

Hvordan foregår en verdivurdering av bolig?

Før du skal selge vil du trenge å få en verdivurdering av boligen din, eller en e-takst. Megleren kommer på besøk og tar bilder av våtrom, kjøkken og fasade som dokumentasjon på at han eller hun har vært der. Stort sett får du da en e-takst av megler, som er en dokumentasjon banken skal få innsikt i. Denne følger eiendommen etterpå.

Man ser på hisoriske data på eiendommen, hva boligen har blitt solgt for tidligere, hva tilsvarende boliger blir solgt for i området, samt historisk snitt på boliger i området, for å gjøre en vurdering. I tillegg til dette ser man på om kunden har gjort noen egne tilpasninger på boligen han eller hun kjøpte, for å se om dette kan øke verdien, forteller Hans.

 

Hvordan øke verdien på bolig ved oppussing

Når du skal pusse opp er det først og fremst forskjell på om du skal pusse opp for deg selv eller for å selge. Tenker du å pusse opp hele eller deler av boligen for å øke salgsverdien, bør du sette deg inn i hvem du tenker er interessert i å bo der, og legge deler av dine egne preferanser på hylla. I tillegg kan det være lurt å tenke over hva slags standard du velger i sammenheng med området boligen er i.

Skal du tjene penger på oppussingen bør du gjøre det riktig. Da må du vite hvilket kundesegment du pusser opp for, om det er familier, førstegangskjøpere eller annet. Du bør også da orientere deg om andre boliger til salgs i området, og så videre. Jeg vil anbefale deg å rådføre deg med en megler, samt en slik aktør som Lomundal, for å hente inn pristilbud på det eventuelle oppdraget, forteller Hans.

 

Forskjeller på oppussing av hus eller leilighet, hva bør man tenke på

Når det gjelder forskjeller på å pusse opp leilighet eller hus, er leilighet definitivt det enkleste og billigste da dette stort sett handler om oppussing innenfor fire vegger, men det kan naturligvis variere ut fra om det er et nytt eller gammelt bygg. Gamle bygårder kan noen ganger by på overraskelser, hvor du vil trenge å rette opp og få inne statikere.

Det er også verdt å merke seg at borettslag kan ha på agendaen at alle baderom i bygården skal pusses opp på et bestemt tidspunkt og etter et bestemt utseende, så dette er noe du bør orientere deg om. Få en skriftlig bekreftelse fra styret på at dette ikke er noe som er planlagt der du bor.

Når det kommer til hus, kan det fort bli dyrt. På det utvendige må du se på ta, konstruksjon, hva det er bygget av, er treverket gammelt, bør vinduer byttes, hvordan er isolasjonen? Det er mange ting. I tillegg kommer alt det innvendige. Hvis du ikke har gjort dette før, kan du regne med å gå på en eller annen smell dersom du ikke bruker gode partnere. Der kan en aktør som Lomundal være essensiell for å sikre et forskriftsmessig godt resultat, påpeker Hans.

 

Verdiøkning ved oppussing av bad

Tenker du kanskje at du bør pusse opp badet før salg? Gjør du dette riktig kan du øke verdien på boligen betraktelig da dette er et av de mest krevende rommene å pusse opp. Likevel vil det da være viktig å velge et tidløst uttrykk som kan falle i smak for kundesegmenter du tror er aktuelt for boligen.

Rådfør deg med megler og totalentreprenør før du setter i gang, og ta en vurdering i forhold til når badet ble tatt sist. Noen ganger kan membran og varmekabler være takt, men at finish på flis og inventar er feil. Andre ganger kan det lønne seg å skifte både det du ser og det under, men igjen ville jeg rådført meg med fagfolk før du gjør en slik investering.

 

Lån for å pusse opp bolig

Har du ikke pengene til oppussing kan du søke om refinansiering av boliglånet ditt. Da forteller Hans at du bør snakke med banken din dersom du har en rådgiver i dag, for å få tilbud på refinansiering. Han forteller at du gjerne bør hente inn tilbud fra flere, og se om du kan prute ned på renten.

Pusse opp bolig før salg

Er tiden knapp og du ønsker å gjøre noen enkle grep rett før salg er det er par ting som stort sett alltid hjelper.

Det kommer selvfølgelig an på hvert enkelt tilfelle, men så lenge stedet ikke er råttent og det ikke er tvil om at alt må tas, vil det alltid hjelpe å male over og lage slette flater. I tillegg er det viktig å merke seg standard på gulvet, da dette er et viktig element som gir et godt førsteinntrykk.

 

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler