BloggTips og rådSkal du renovere et gammelt hus? Her er alt du bør tenke på!
Tips og råd

Skal du renovere et gammelt hus? Her er alt du bør tenke på!

Å renovere et helt hus er både en spennende og krevende jobb. Å gi nytt liv til et gammelt hjem krever nøye planlegging og en solid forståelse av både utfordringer og muligheter. Vi hjelper deg på veien!

Skal du renovere et gammelt hus? Her er alt du bør tenke på!
Ingrid Jakhelln

29. juli 2024

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Grundig inspeksjon av huset

Enten du skal renovere et hus fra tidlig 1900 eller 1970 er det flere fellesnevnere som du bør sette deg inn i før du starter prosessen. Vi i Lomundal har totalrenovert flere boliger og kjenner godt til bygningsmassen i flere områder i Oslo og Akershus. I denne artikkelen vil vi gå gjennom hovedelementene av hva du må tenke over og planlegge for når du skal renovere et gammelt hus.

Starten på denne reisen bør alltid begynne med en god inspeksjon av huset. Å få en god oversikt over omfanget og tilstanden på huset vil være avgjørende for å få så riktige tilbud som mulig fra de involverte partene i oppussingen. Dette innebærer å undersøke alle strukturelle elementer, elektriske systemer, VVS og isolasjon. Det vil være mye informasjon å hente fra siste takstrapport, men det kan også være hensiktsmessig å få inn både arkitekt og entreprenør for å se på boligen.

  1. Struktur: Start med å undersøke fundamentet, bærende vegger og tak for tegn på skader eller svakheter. Eldre hus kan ha skjulte problemer som kan påvirke stabiliteten.
  2. Elektriske systemer: Gamle elektriske anlegg er ofte ikke i samsvar med moderne standarder. Sørg for å få en elektriker til å sjekke tilstanden og vurdere behovet for oppdateringer.
  3. VVS: Sjekk rør, avløp og vannforsyning for lekkasjer og rust. Vurder også om det er mulig å unngå og legge vannrør i ytterveggene, da slipper man problemer med fryste rør i fremtiden.
  4. Isolasjon: Undersøk om isolasjonen er tilstrekkelig. Dårlig isolasjon kan føre til høye energikostnader og et dårligere inneklima. I dag krever Plan- og bygningsloven 20-30 cm isolasjon i gulv, 30-35 cm i tak og 20-25 cm isolasjon i yttervegger i nye boliger.
Tre ansatte hos Lomundal står ute og diskuterer et prosjekt.

Lag en detaljert budsjettplan

Dersom du skal lykkes med oppussingen vil det å lage seg et detaljert budsjett være essensielt. Hent inn flere tilbud fra entreprenører og andre involverte parter for å sikre at du får deg et konkurransedyktig tilbud. Få oversikt over den økonomiske situasjonen din, og planlegg for hvor langt du er villig til å strekke deg.

Det er også alltid lurt å sette av en buffer til uforutsette utgifter. Å renovere et gammelt hus kan by på mange overraskelser og uventede problemer kan dukke opp underveis. Et sted mellom 10-15% buffer på totalprisen vil være fornuftig å sette av.

Har du spørsmål rundt hvordan du kan sette opp budsjettet ditt? Snakk med en av våre selgere!

Tillatelser og reguleringsplaner

Dersom man skal gjøre om på planløsninger som vil gjøre endringer på bærevegger eller bryte brannskiller vil det være søknadspliktig. Skal du legge til eller fjerne et vindu, eller gjøre andre fasadeendringer så må dette også søkes om. I tillegg kan det være hensyn du må ta dersom boligen er av historisk verdi. I alle disse tilfellene vil det være hensiktsmessig å få hjelp fra arkitekt på både tegninger og søknadsprosessen.

Les mer om det her

Materialvalg og bevaring av historisk verdi

Har du et hus fra tidlig 1900-tallet vil vi anbefale å prøve og fremheve de klassiske detaljene ved huset fremfor å modernisere det. Huset vil stå seg veldig om det får bli bevart i en stil som passer til husets byggeår. Det betyr selvfølgelig ikke at man ikke kan blande dette med moderne elementer, møbler og så videre.

Å bruke interiørarkitekt på et slikt prosjekt er noe vi varmt vil anbefale. Det er såpass mange valg som skal tas når du pusser opp en hel bolig, og interiørarkitekten vil hjelpe deg å navigere i en verden av materialer, gulv, farger, fliser og mer, og vil i tillegg kunne bidra med å skape en rød tråd gjennom hele boligen. Vi samarbeider med flere dyktige interiørarkitekter som har lang erfaring med store prosjekter.

Energieffektivisering av bolig

Eldre hus er ofte kjøligere og trekkfulle, og det finnes flere tiltak som kan være med på å gjøre boligen mer energieffektiv når du først skal pusse opp. Dersom huset skal totalrenoveres så skal nyeste byggetekniske forskrifter følges for hele bygget, som vil bety at du må gjøre en del grep som til syvende og sist vil føre til en mer energieffektiv bolig som holder bedre på varmen. Her får du noen eksempler på tiltak for å skape en mer energieffektiv bolig.

  1. Bytte vinduer: Gamle hus har ofte tilsvarende gamle vinduer som gjerne er tolags. Å bytte til trelags vinduer vil kunne sørge for en lavere strømregning.
  2. Smartløsninger for hjemmet: Skaff deg en styringsenhet som holder kontroll på strømforbruket i hjemmet ditt, som blant annet kan styre varmen i hjemmet ut fra når på dagen du trenger det. Dette er et enkelt grep som kan gi mye!
  3. Etterisolere: Når du totalrenoverer boligen vil du måtte ha minst 20 cm isolasjon i vegg, og minst 30 centimeter i tak.
  4. Skift ut den gamle peisen: Å bytte ut den gamle peisen til en moderne vedovn vil sikre mer effektiv bruk av ved og holde varmen i rommet lengre.
  5. Drenering av kjelleren: Bor du i et gammelt hus har du mest sannsynlig en kald kjeller. Det finnes ulike måter å angripe dette på, men drenering og isolering vil har mye å si på energiforbruket.
Håkon jobber som prosjektleder hos Lomundal. Her jobber han på en iPad.

Velg en entreprenør du kan stole på

Å renovere et gammelt hus vil kreve nøye planlegging, mye koordinering og en god porsjon is i magen. Det er en prosess som tar tid, og krever en viss fleksibilitet. På et stort prosjekt kan man oppdage utfordringer underveis som kan gjøre at tidsplanen må forskyves. I tillegg kan dette også skape økonomiske overraskelser. Velger man å gå inn i et slikt prosjekt er det gjerne den største investeringen man gjør i livet, og da er det viktig å jobbe med bedrifter du kan være trygg på.

Gjør gode undersøkelser av selskaper du vurderer i forveien, sjekk økonomien deres og be om referanser. Her i Lomundal er vi stolte av å ha en god økonomi i hele selskapets levetid, slik at vi kan være der for kundene våre i lang tid fremover. Vi bistår gjerne med ditt oppussingsprosjekt og kan hjelpe deg med å finne de samarbeidspartnerne du trenger for å skape ditt drømmehjem!

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler