Bli inspirert

Derfor bør du bruke treverk når du pusser opp

Bruk av treverk, både som byggemateriale og til interiør og møbler, er både en tradisjon og moderne. Med klimamålene for 2030 vil norsk skogbruk være en viktig ressurs i oppussingsbransjen, og da er det positivt at det har så god påvirkning på mennesker også. Les hvorfor du bør bruke treverk her!

Derfor bør du bruke treverk når du pusser opp
Ingrid Jakhelln

6. March 2022

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Bruk av treverk som materiale til innredninger, spilevegger og møbler er på full vei oppover igjen, og det er det god grunn til. Vi beveger oss mer og mer bort fra materialer og produkter med kort levetid, til fordel for mer bærekraftige muligheter. Tre oppfattes som naturlig, levende, varmt, lett å bruke og miljøvennlig. I Norge har vi lange tradisjoner for bruk av treverk i bygging og oppussing av boliger, da det er et fleksibelt materiale som har mange ulike bruksområder. I denne artikkelen får du innsikt i mange av de positive sidene av å bruke treverk når du skal pusse opp.

Treverk er bærekraftig og bidrar til sirkulær økonomi

Valg av byggematerialer har både konsekvenser når det gjelder etikk og miljø. Trefokus gir informasjon om de positive sidene ved å bruke treverk når du pusser opp bolig, og forklarer at treets miljøegenskaper er mange fordi det er et naturmateriale basert på et fornybart råstoff. Å produsere produkter av tre har liten negativ effekt på miljøet, så lenge det kommer fra en sertifisert og bærekraftig forvaltet skog. Dersom dette er tilfellet med treverket du bruker, så kan du være sikker på at råvaren kommer fra en fornybar ressurs og er med på å redusere CO2-utslippene i atmosfæren. Det har også hovedsakelig fornybar energi i fremstillingsprosessen.

Det er høyere fokus på å skape en sirkulær økonomi i alle bransjer, og i byggebransjen er da gjenbruk av byggematerialer og produkter viktig. Det betyr at når bygget, innredningen eller møbelet ikke lenger skal brukes som det er, så skal det helst være mulig å demontere det og gjenbruke enten alt eller deler av det til nye produkter. Når det kommer til treverk, så kreves det lite energi for å få til gjenbruk av materialer. Treprodukter kan gjenvinnes som CO2-nøytral bioenergi, eller til andre trebaserte produkter som spon- eller fiberplater.

Helsegevinster og inneklima ved bruk av treverk

Innemiljøet i hjemmet vårt påvirker oss hver dag både fysisk og psykisk. Trematerialer er med på å påvirke inneklimaet i en positiv retning ved at det kan regulere fukt og innetemperatur. Trefokus skriver om fordelene knyttet til inneklima ved bruk av treverk både som byggemateriale i konstruksjon, men også innvendig i boligen og i møblementet. Flere studier viser til at treverk påvirker menneskers psyke positivt fordi det føles som man får en opplevelse av noe naturlig og naturnært.

Camilla Pihl kjøkken med spesialbygd kjøkken og kjøkkenøy, utført av Lomundal.

I tillegg viser de til at mennesker liker at omgivelsene vekker vår interesse, uten at det krever for mye konsentrasjon fra oss. Trevirke har en naturlig struktur og kompleksitet som vi mennesker tiltrekkes av, og den visuelle kompleksiteten kan forklare menneskers preferanser for ulike typer treverk. Følelsen av tilgangen til natur er med på å skape positivitet, reduserer negative følelser som angst og stress.

Camilla Pihl gikk for skreddersydd garderobe, kjøkken og baderomsinnredning av møbelsnekker da hun skulle pusse opp boligen sin. Les mer om det her! 

Bruk møbelsnekker når du pusser opp for en skreddersydd løsning

Flere ønsker seg skreddersydde løsninger for sitt hjem bygget av møbelsnekker, og her brukes det naturlig nok mye treverk til å lage slike løsninger. Det å kunne gå for samme materiale til både garderober, kjøkkeninnredning, baderomsinnredning og eventuelle andre løsninger vil skape et helhetlig uttrykk som er med på å ta boligen til neste nivå. Her kan man også sikre seg at man bruker sertifisert trevirke til flere deler av boligen, som gjøre oppussingen mer bærekraftig. I tillegg vil en skreddersydd løsning være med på å skape noe helt unikt som passer på mål for sitt formål. Det vil gjøre produktet mer varig og blir noe som kan følge boligen i lang tid fremover.

Lomundal kjenner flere gode møbelsnekkere som lager skreddersydde løsninger til både garderobe, kjøkken og baderom.

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler