Aktuelt

Alt du trenger å vite om miljøvennlig oppussing

Vurderer du å pusse opp, men tenker mye på miljøaspektet? Det er det flere av oss som gjør, heldigvis. Likevel kan det være vanskelig å navigere hvilke valg som gir lavest klimaavtrykk – og for å hjelpe deg på veien har vi snakket med Saba Lordejani fra Intro Ark og Kamilla Eide fra Eitra Bad!

Alt du trenger å vite om miljøvennlig oppussing
Ingrid Jakhelln

22. September 2022

 • icon
 • icon
 • icon
 • icon

Nordmenn liker å pusse opp

Dette merket vi spesielt godt de siste to årene hvor mulighetene for å reise har vært mindre, og mange har tilbragt mer tid hjemme enn noen gang før. Da har fristelsen for å ta fatt på badet, kjøkkenet, soverommene, eller alt sammen blitt stor. Å totalrenovere gir et avtrykk på miljøet, og skal vi kunne nå klimamålene må vi kunne være villige til å gi noe fra oss og ta bedre valg. Dette kan være i form av flere ting, men kanskje mest utslagsgivende på lommeboken, fordi bærekraftige materialer og produkter ofte koster mer. Og det er kanskje ikke så dumt, for det gjør nemlig at det skal litt mer til før vi kaster oss rundt, og det gjør forhåpentligvis at vi planlegger oppussingen litt bedre også.

Planlegg for den beste løsningen til akkurat ditt hjem

Saba Lordejani er daglig leder og interiørarkitekt hos Intro Ark, og har gitt oss noen gode tips for hvordan man bør angripe et oppussingsprosjekt dersom man skal ha høyt fokus på miljøet.

I stort sett alle artikler som skrives om oppussing, trekkes planleggingsfasen frem som det viktigste aspektet for et vellykket prosjekt. God planlegging gir bedre løsninger for akkurat ditt hjem, som gjør at sannsynligheten for at det må skiftes ut blir mindre.

Ikke velg det som er trendy eller i vinden, tenk langsiktig. Velg tidløse produkter og løsninger som varer lenge. Du vil spare miljøet ved å ikke måte male, bytte gulv eller lignende i nærmeste fremtid. Du vil også på lang sikt spare lommeboken, forteller Saba.

Lomundal tipser:

Sjekk om produktene eller materialene du velger har miljøsertifisering og husk at miljøvennlige alternativer ofte kan ha lenger leveringstid enn vanlig!

Velg miljøvennlige materialer og produkter når du skal pusse opp

Når det gjelder materialer og produkter, finnes det heldigvis i dag en rekke leverandører som stiller høye krav med stort fokus på miljøvennlige alternativer. I dag finnes det nesten ikke en leverandør som ikke tilbyr dette i sortimentet sitt, forklarer Saba.

Et essensielt aspekt er å velge materialer som er holdbare og som kan repareres. Det kan være heltre gulv, betong, sten, kompositt og så videre. Dette er materialer som kan slipes eller repareres, som for eksempel ved å bytte fronter og håndtak på et kjøkken bygget i tre.

I Norge har vi en rekke trevirke som bjørk, furu, ask og eik. Dette er både kortreiste materialer som gir godt inneklima, har lavere miljøfotavtrykk enn flere andre materialer, og som i tillegg har positiv effekt på menneskers humør og fokus.

I tillegg til dette har vinyl og laminat også kommet tilbake på banen, og her finnes det kreative varianter som er produsert av gjenvunnet fiskegarn og plastflasker, får vi vite av Saba.

Hos Lomundal er vi svært opptatt av ansvarlig avfallshåndtering som fremmer resirkulering og gjenbruk på alle våre prosjekter.

Maling med naturlige pigmenter er bedre for miljøet og inneklimaet

Det har skjedd en enorm utvikling på malefronten de siste årene, og produsenter som tilbyr maling som er basert på vann og 100% naturlige pigmenter har vokst som et godt alternativ til syntetisk maling. Ikke bare er det bedre for miljøet og inneklimaet, de gir også klarere og sterke farger som smelter på veggen.

Her kan jeg virkelig anbefale å sjekke ut Pure&Original sin maling. De har et høyt fokus på miljø, naturlige pigmenter, og har rett og slett et nydelig utvalg av farger!

 

Utover dette vil Saba alltid anbefale å søke råd hos de som kan fagene og som er oppdatert innenfor de mulighetene som finnes. Det er økende etterspørsel og fokus på miljøvennlige produkter og materialer, og det vil stadig komme nyheter på markedet. Bruk tid på å orientere deg, og be om hjelp og råd fra fagfolk.

Detaljbilde av bad med grønne planter, utført av Lomundal.

Hvordan skape et godt inneklima i hjemmet ditt

 • Maling basert på kalk
 • Riktig belysning som kan tilpasses etter behov
 • Naturlig lysinnslipp
 • Gulvtepper som er astma- og allergivennlige
 • Lukkede oppbevaringsmuligheter med tanke på støv
 • Akustikkdempede materialer
 • Planter som øker oksygenutslipp
 • Trevirke skaper både bedre inneklima og reduserer stress

Hvordan pusse opp badet med fokus på bærekraft og miljø

Å skape et bærekraftig bad handler om å skape et drømmebad, samtidig som man kan ha god samvittighet for å ikke ha gått på kompromiss med miljøet forteller Kamilla Eide, gründeren bak Eitra Bad. Å finne veien dit handler om, som i de fleste andre rom, om planlegging og valg av riktige materialer.

Unngå materialer som plast, og gå heller for treverk, sten og kompositt, økologisk bomull, glass og keramikk. Dette er materialer som både holder lenger og som skaper en lun og eksklusiv følelse på badet ditt, forteller Kamilla.

 

Et annet viktig element på badet er bruk av vann. Å velge gode armaturer kan ha mye å si for vannsparing, og ved hjelp av høyere trykk har moderne sparedusjer fått en fantastisk spafølelse. I tillegg kan det være lurt å venne seg til litt kaldere vann i dusjen, og til å skru av vannstrålen når du pusser tenner, påpeker Kamilla.

Noen utvalgte produsenter av mer miljøvennlige produkter

 • Pure&Original: produserer maling med fokus på miljøvennlige produkter, naturlige fargepigmenter og godt inneklima.
 • Timberwise: produserer kortreist parkett med fokus på miljø.
 • Tarkett: gulvprodusent med miljøvennlige materialer og bærekraftig produksjon.
 • EGE: teppeprodusent med sin Reforma kolleksjon som er laget av gjenvunnet fiskegarn og plastflasker.
 • Norwegian Trash og Smile Plastics: lager produkter av resirkulert plast fra havet.
 • Finn.no og Tise: kjøp og salg av møbler, hvitevarer, etc. fra privatpersoner.
 • Lauritzs og Blomqvist: auksjonssider for antikviteter og flotte skatter.
 • Woodio: produserer servanter og mer i verdens første 100% vanntette massiv-trekompositt.
 • The Organic Company: lager meningsfulle og smakfulle interiørtekstiler av 100% GOTS-sertifisert økologisk bomull.

Podcast om oppussing

Sjekk ut Lomundals podcast for å få en innføring i oppussing!

Hør podcasten på Spotify

Lignende artikler

Se alle artikler
?>

Lignende artikler