Hjemmene til nordmenn har i mange år vært preget av lyse toner som beige, grått og hvitt, men de siste fem årene har øynene våre åpnet seg for tapet. Det finnes så mange spennende variasjoner, og mulighetene er mange for å skape ulike uttrykk. Les mer her for å lære alt du trenger å vite om tapet!
Tapettrenden har vært voksende i Norge de siste fem årene. Hjemmene til nordmenn har i mange år vært preget av fargeløshet med gråtone i ulike nyanser, men nå er det oftere et ønske om et mer personlig og spennende uttrykk. Nå ønsker å skille oss ut fra naboen, enten det er snakk om et toalettrom, på kjøkkenet i gangen eller stua. Etter covid har hjemmet vårt blitt viktigere, og vi ønsker at det skal være den trygge hulen man kommer hjem til. Materialer på møbler og tekstil skal ha en taktilitet som nærmest griper rundt deg og gir deg en myk klem.
Tapet kan brukes til alle rom, både stue, gang, soverom og bad. Mange tror nok at tapet bare kommer med ulike blomstermønstre, men dette stemmer ikke. Det er mange muligheter for de som også ønsker et mer rolig uttrykk, hvor tapeten heller bidrar med tekstur og taktilitet til rommet.
I dag deler vi tapet inn i ulike hovedkategorier: vinyltapet, fibertapet, tekstiltapet og våtromstapet.
Vinyltapet er både vask- og skurbar. Derfor er den egnet overalt hvor tapeten utsettes for slitasje og skitt, gjerne i en gang eller trappeoppgang. Siden denne tåler litt vannsprut og kan vaskes, vil den også egne seg godt på et toalett eller kjøkken.
Fibertapet er svært enkel å sette opp, vaskbar og fungerer bra som armering. Når du skal sette opp fibertapet, påfører du et jevnt lag med vegglim på veggen. Deretter settes tapeten opp og strykes forsiktig ut.
Tekstiltapet egner seg til alle tørre rom, som for eksempel stue, gang og soverom. De fleste tekstiltapetene har fiberbakside. Det gjør det relativt effektivt og enkelt å tapetsere. Overflater av viskose/lin eller annen tekstilfiber har varierende vaskbarhet.
Våtromstapet er en ekstra solid variant av vinyltapet og egner seg spesielt godt til bad. Den har høy slitestyrke og vaskbarhet.
Våtromstapet må ha en bakside som ikke påvirkes av vann. Du skal likevel unngå å bruke tapet i dusjen og andre steder hvor vannet står rett på veggen. Husk å bruke våtromslim, som rulles rett på veggen med malerulle. De fleste våtromstapeter skal sveises i tapetskjøtene. Det sveises da i skjøtene, og kanten mellom gulvbelegg og tapet skal så forsegles.
Tapet gir rommet en rask forvandling. Det finnes tapet til alle rom, enten til en lys og luftig atmosfære eller om man ønsker et mørkt, dempet og sofistikert utrykk. Tapetser gjerne veggene som møter deg når du går inn i rommet. Eller gå for en løsning der man kombinerer mønster med en ensfarget tapet med linoverflate. Tapeten vekker blikkfang og fungerer som et fokalt punkt i rommet. Du vil bli glad hver gang du går inn.
Tapet med en spennende overflate og struktur gir en lun og dempet atmosfære i rommet. Dette er en egenskap maling ikke har. Det taktile og sanselige i tapetens overflate skaper dybde og mykhet i rommet.
Lurer du på hvordan du skal gå frem når du skal bruke tapet? Du bør velge farger i tapetmønsteret som kan danne grunnlag for en fargepalett til resten av rommet. Lister og tak spiller også en rolle når man skal velge tapet, og det kan være spennende å bruke farger i tapetens mønster til dette. Sats på en farge du vet du liker. Tenk på helheten i interiøret og avstem fargene mot eksisterende møbler, takfarge eller gulv. Et godt tips er å velge en bunnfarge i tapeten som du er trygg på og som du vet at du kan like i mange år.
Trender er gøy, men det viktigste er at du velger tapet ut ifra hvilken stil og farge du selv liker.
Det er viktig å ha et jevnt underlag når man skal legge tapet.
Dersom tapeten har en grov overflate eller mye mønster, vil ikke ujevnheter under tapeten bli så synlige. For at prosessen skal gå mest mulig smidig, må første lengde være i vater. Når den er det, vil også resten av lengdene være det. Bruk alltid en fuktig svamp for å vaske over første lengde og så for hver lengde du henger opp. Dette er lurt fordi det ofte forekommer limsøl på tapeten, noe som gjerne ikke er synlig før limen er tørket. Tapetene som produseres i dag, er lettere å henge opp og er i en mer funksjonell kvalitet enn hva som var vanlig før. De fleste tapeter har fiberbakside. Disse skal limes direkte på veggen. Det er fint mulig å legge tapet selv, men for best mulig resultat vil vi anbefale dyktige fagfolk til å utføre jobben!
Naturmaterialer går aldri av moten. Ull, kashmir, lin og silke er stikkordene når det kommer til materialvalgene i interiørtrendene for 2023.
Vi ønsker at interiøret vårt skal være mykt og taktilt, derfor blir naturlige materialer og tekstur utrolig viktig for hjemmene våre. Grove overflater som ull og lin i støvete farger er en tydelig tapettrend fremover. Veggene skal ikke bare være et flatt element, men en flate med en struktur som gir en dempende og lun følelse i rommet. Tidligere har det vært populært med matte overflater, men nå kan man leke seg med vegger som har en glans over seg. Tekstiltapet i silke gir veggene et eksklusivt preg. Refleksjonen når lyset treffer tapeten, gir et spennende uttrykk.
Elsker du mønstre? Da er tapettrendene i 2024 noe for deg! Dette året er det endelig på tide å omfavne alle slags mønstre. Striper gjør et stort comeback, blomstermønstre står fast, mens grafiske mønstre fortsetter å være relevante.