Skal du pusse opp badet og lurer på hva du skal velge av fliser eller naturstein? Vi tok en prat med Daniele Bonvicini fra Bella Fliser og Design, som ga oss en god innføring på forskjellene mellom flis og naturstein, og hva du bør tenke på med tanke på vedlikehold av disse produktene.
Fristelsen for å gå for en naturstein til badet kan være stor, og de siste årene har det uten tvil vært økende etterspørsel etter blant annet marmor. Likevel er det et par ting man bør tenke på før man eventuelt velger å gå for natursteinsprodukter til badet. Til å hjelpe oss med å kartlegge disse elementene har vi tatt en prat med Daniele Bonovicini fra Bella. Han er italiensk og har jobbet hos Bella siden 2006, og har i en tidligere artikkel også uttalt seg om flisetrendene for 2021. Bella er et norsk-italiensk flise- og interiørkonsept som vektlegger design og kvalitet, og tilbyr kvalitetsfliser og baderomsinnredninger som både er tidløse og rammer tidsånden.
Før vi skal gå inn på de elementene man bør tenke på før man velger å gå for enten en naturstein eller keramisk flis til badet, er det greit å få en forklaring på forskjellen på disse. Daniele starter med å forklare oss at naturstein er hentet ut fra naturen, og kan være materialer som stein, marmor og granitt. På den andre siden har man keramiske fliser som er et mer eller mindre industrielt produkt som er laget ved bruk av diverse naturlige råmaterialer, som blir presset og brent i store ovner ved høye temperaturer. Naturstein er som regel porøst, mens keramiske fliser er poretette og dermed tilnærmet vedlikeholdsfrie.
Dersom kunden vil slippe vedlikehold, fraråder vi naturstein, men ikke uten å ha understreket at det kun er forventningene til materialet som definerer mengden av vedlikehold. Naturstein vil forandre seg over tid uansett hva man gjør, og det vil komme flekker og riper. Men etter hvert blir dette til en «tidspatina» som gjør at materialet eldres. Vedlikeholdet er en form for forsinkelse av denne prosessen, forteller Daniele.
Dersom du ønsker minimalt med vedlikehold er det ingen tvil om at keramiske fliser er valget for deg. Daniele forklarer at disse ikke trenger noe spesielt vedlikehold, så lenge de har blitt behandlet riktig ved første vask etter avsluttet arbeid. Når flisene er lagt bør de syrevaskes, som blant annet er med på å ta bort alt fugeslør. Hvis dette er gjort er det kun vanlig vask man trenger videre, og ikke noe annet spesielt vedlikehold. Daniele anbefaler produkter fra FILA for syrevasken, daglig vask og noe litt sterkere for å ta den store rengjøringene en gang iblant.
Naturstein trenger også en avsluttende kraftvask etter endt arbeid, men det kan ikke være syrebasert som den til de keramiske flisene, ellers blir steinen ødelagt. Det finnes diverse impregneringer som gir forskjellige resultater av glans, matthet, fargeforsterkelse, etc.
Man bør alltid lese nøye gjennom anbefalingene fra leverandøren av naturstein og bruke de produktene som er godkjent for det spesifikke produktet. Det finnes dog en veldig god usynlig impregnering som kan brukes på det meste, og dette er alltid greit å bruke, forteller Daniele.
Daniele påpeker at selv om de ser en økende etterspørsel etter marmor og naturstein, har det kommet flere gode alternativer med keramiske fliser som ser ut som marmor eller stein. Disse etterligningene har blitt bedre og bedre over tid og har blitt mer godtatt, da etterligningene har blitt så nære originalen og ønsket om vedlikeholdsfrihet er stort.
Avslutningsvis forteller Daniele at keramiske fliser er det sterkeste og beste materialet man kan velge på alle mulige måter, også når det gjelder miljøvennlighet. Noen produsenter bruker store mengder resirkulert materiale og har i dag fabrikker med minimalt med utslipp, som gjør dette til et grønt produkt. I tillegg finnes det også mange som nå leverer antibakterielle overflater som forbedrer inneklimaet og minsker behov for kjemikalier under vasking.