BloggTips og råd3 steg som hjelper deg med å knekke NCS-koden
Tips og råd

3 steg som hjelper deg med å knekke NCS-koden

Lomundal hjelper deg å knekke NCS-koden, som forhåpentligvis gjør det lettere for deg å velge farger til hjemmet ditt.

3 steg som hjelper deg med å knekke NCS-koden
Ingrid Jakhelln

30. januar 2020

  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Det er nesten umulig å ikke være innom en NCS-kode en eller annen gang når man pusser opp. Skal man ha Klassisk hvit S 0500-N, Bomull S 0502-Y eller Egghvit 0502-y på listene? Natural Color System forkortet til NCS kan ofte virke forvirrende om man ikke vet hva de står for, men systemet er egentlig laget for å hjelpe oss å navigere oss riktig i den store verden av farger. Vi i Lomundal skal nå vise deg hvordan du knekker NCS-koden, og forhåpentligvis gjøre det litt lettere for deg å velge farger.

NCS – Natural Color System er kort fortalt fargene vi ser, satt i et system.

NCS er Europas mest brukte fargesystem. At farger slik vi ser dem kan bli satt i system gjelder ikke bare fargene på den veggen du skal male hjemme, men alle fargene i omgivelsene rundt oss, også fargen på genseren du har på deg nå kan settes i et system med hvor mye kulør(farge), sort og hvitt fargen inneholder. Man trenger ikke å være en ekspert på NCS-koder for å velge ut en farge man liker i malingsbutikken, ofte holder det for mange å se de forskjellige fargene på en fargeprøve eller i et fargekart for å velge ut ifra egen smak hva man liker, men om man ønsker å virkelig forstå fargen, sette farger sammen, og ønsker å vite hvilke farger som er i samme skala, og om fargene går mot rødt, grønt, blått, eller gult , ja da sparer det deg for mye tid, og feilkjøp å ha kunnskapen til å kunne knekke NCS-koder.

3 steg for å knekke koden:

  • Steg 1:

    Det første man møter på når man ser på NCS koden er en S. Denne står for Second Edition, altså andre utgave. Etter at det i 1995 ble forbud mot blyhodlige pigmenter i maling, måtte utvalget av farger i Natural Color System revideres. NCS koder uten S foran er da en første utgave eller en egenkomponert farge laget av for eksempel en produsent (Jotun designfarger for eksempel), mens de med S foran er da NCS sin andre utgave av fargen, og da en standardfarge. Det er derfor Egghvit er 0502-y og Bomull er S0502-y. I utgangspunktet har disse fargene likt innhold når man ser på koden, men siden det er en første og andre utgave har de en nyanseforskjell om man holder fargene inntil hverandre.

  • Steg 2:

    La oss gå videre til tallene, og et steg nærmere å knekke koden. De to første tallene i koden forteller oss hvor mye sort det er i fargen, i prosent. I Bomull som har fargekoden S 0502-Y er det 05% sort. De to neste tallene som forteller oss hvor mye kulør(farge) det er i fargen. Bomull har 2% kulør. De resterende prosentene er hvor mye hvitt det er i fargen. Jo høyere tall, jo mørkere farge, som igjen gir jo lavere tall jo lysere farge. S0502-Y er 5 % sort + 2 % kulør som gir oss en 93% hvit farge som forteller oss at dette er en lys hvitfarge.

  • Steg 3:

    Dette er lett tenker du, men du er ikke en fullverdig kode-knekker riktig enda. For hva med Y i S0502-Y? Jo den skal vi se på nå. Vi er over på det siste leddet i fargekoden; hvilke kulører fargen inneholder. Som tidligere nevnt tar NCS for seg 4 grunnfarger; rød (R – red), blå (B – blue), grønn (G – green), og gul (Y – yellow). S0502-Y går da over i gult, og siden de to siste tallene i fargekoden forteller oss hvor mye kulør det er i fargen vet vi nå at S0502-Y inneholder 5% sort og 2% gult og 93% hvitt.

    Men vi er ikke riktig ferdig enda. For du kan komme over en kode som sier S 3005-Y80R, og hvordan knekker du da denne koden? Jo, da vet vi at den inneholder 30% sort og 5% kulør, og det er da 80% rødt i det gule som utgjør disse 5% med kulør. Dersom du liker denne fargen men synes den er noe for rød, kan du da gå ned på rødt i fargen og gå for S 3005-Y50R. På denne måten kan du bruke NCS-systemet til å finne akkurat den fargen du har sett for deg, så  fargesterk, varm eller kald som du ønsker.

    De fagene som ender på -Y, R, G, eller B, er rene farger. For eksempel er  S2005-B en ren blåtone. Skal du pusse opp kommer du mest sannsynlig til å komme over S0500-N som er kjent som Klassisk hvit, altså bomull uten det gule. N her står for nøytral og man sier at disse fargene er rene gråtoner uten kulør. Disse gråtonene er veldig populære fargevalg – uten å egentlig være farger i den forstand. Du finner her S1000-N, S15000-N og sånn går det helt til den mørkeste i skalaen her er sort som har koden S9500-N.

Gratulerer, du er nå en kode-knekker!

Du har nå basiskunnskapen til å kunne finne farger i samme skala, finne varme og kalde toner, rene gråtoner, sette sammen farger ton-i-ton og vet nå forskjellen på egghvit og bomull.

5 Tips å huske på til slutt:

1. Kjøp fargeprøver! Det sparer deg for mange bomkjøp.
2. Husk at glansgrad på malingen også gjør noe med fargen. Mattere malinger virker dusere, mens maling med høy glansgrad kan virke dypere i fargen.
3. Husk at lyset i rommet du skal male også spiller en viktig rolle og gjør noe med fargen. Det er derfor viktig å ha med fargeprøven i det rommet du skal male. Se gjerne på fargen i både dagslys og kveldslys.
4. Ikke gå i herme-fella! En farge hjemme hos en venninne med hennes takhøyde, vinduer og lamper ser nok helt annerledes ut hjemme hos deg, til tross for at det er samme fargekode.
5. En fin farge i et interiørblad, på instagram, pinterest eller på en pc-skjerm ser ofte helt annerledes ut i virkeligheten. Ofte er bildene redigerte i tillegg. Regelen er: Se fargen i virkeligheten!

Vurderer du å pusse opp?

Ta kontakt med oss og bestill gratis befaring i dag.

Book gratis befaring
?>

Lignende artikler