Tips og råd

Slik velger du riktig hvitfarge i hjemmet

Noen ganger kan det føles enkelt og trygt å velge hvitt til oppussingsprosjektet. Men sannheten er at det er ikke bare enkelt å plukke riktig hvitfarge heller, spesielt om det er kombinasjon med andre farger. Skal du ha ulik hvitfarge på vegg og listverk, eller lurer du på hvilken hvitfarge du skal gå for i taket? I denne artikkelen får du svarene du trenger!

Slik velger du riktig hvitfarge i hjemmet
Ingrid Jakhelln

2. October 2023

 • icon
 • icon
 • icon
 • icon

Hvordan velge riktig hvitfarge

Noen ganger kan det føles enkelt og trygt å velge hvitt i en oppussingsfase. Man har gjerne tatt mange valg og valgt farger på resten av huset. Hvitt kan føles som en fargefri sone som gir en “pause” fra mange fargerike valg. Selv om hvitt er og oppleves som en nøytral farge som kan kombineres med alle farger, så er det noen hensyn som bør tas.

Kald eller varm hvitfarge?

Hvitfarger kan ha mange nyanser og kan gå i en varm retning eller trekke mot det kalde. Det er fargene den skal kombineres med som setter preg på hvilken retning man bør gå. Mot varme og mørke farger ser Bomull og Egghvitt hvit ut. Mens mot lyse, rene og kjølige toner er nok Klassisk Hvit å foretrekke. Mot slike farger vil Bomull og Egghvitt se gul ut. Skal du altså bruke klassisk hvit på listverk og vinduer og tak, så vil en kjølig hvitfarge på vegg være riktig.

Velge hvitfarge til vinduer, tak, lister eller andre hvite elementer i et rom

Det kan være lett å bomme når vinduer, lister eller dører kommer ferdigmalte fra fabrikk. Sjekk derfor hvilken farge som er brukt, og bruk den på andre elementer som skal males hvite. Noen produsenter gir deg et valg mellom å velge klassisk hvit eller bomull på vinduer, dører og ferdigmalte listverk.

Hva er standard hvitfarge?

Før var Bomull, med koden NCS S0502Y en farge som dør og vindus-produsenter ble enig om skulle være en standardfarge. Dette var også den fargen malermesterne brukte, med mindre det ble spesifisert noe annet. Det vi kaller Klassisk Hvit, NCS 0500-N, oppleves klarere og renere, enn Eggehvitt/Bomull, NCS 0502-Y/S0502-Y, som er en anelse gulaktig. Klassisk Hvit er også blitt standarden for noen fabrikker.

Bomull ser absolutt hvit ut når den står for seg selv, men helt hvit er den ikke. Den har en svak gultone i seg. Dersom du setter den sammen med noe som her faktisk helt hvitt, vil man se noen nyanse kontraster. Når man velger farger på veggene så må man være klar over hvilke nyanser Bomull har. Velger man feil kan det virke forstyrrende på de fargede veggene. Sammen med rødlige, greige farger eller kjølige nøytrale gråtoner, vil bomull faktisk se skittengul ut.

7236 Chi er krittende hvit og er den mest hvite fargen. Den har en grønn undertone som er noe kjølig.

Minimalistisk bad med badekar og møblement i sort tre og marmor, utført av Lomundal.

Hvordan velge hvit mot resten av interiøret?

Gulvet er en stor flate og del av interiøret og bør henge sammen med resten av fargekonseptet på vegger, tak og lister.  Går gulvet mot varmere toner eller går det mot grå toner?  Det samme gjelder når man jobber med fliser. Er det kalde toner i flisen så er ofte en hvit med litt grått i bra, eller klassisk hvit. Terrazzo flis med beige toner i seg egner seg godt til en hvitfarge som går mot beige.

Her er andre hvittoner som går mot kalde eller varme nyanser:

1376 Frostrøyk passer bra med 1624 Letthet eller 10679 Washed Linen.

1024 Tidløs er en svak gulaktig grå hvittone som passer bra til 1391 Lys Antikkgrå og 1973 Antikkgrå.

1622 Refleksjon er en lun gråaktig hvit tone som passer bra med 12077 Sheer Grey og 0394 Varmgrå.

1453 Bomull kan egne seg bra til 0394 Varmgrå eller 20046 Savanna Sunset.

Kan man mikse hvitfarger?

Med mindre det ligger en god fargeplan og konsept bak på hvordan man skal mikse hvitfarger så er det lurt å holde seg til en hvitfarge. Det kan være spennende å velge hvit på vegg med gul nyanse i seg, og velge en nyanse mørkere hvit (beige) på lister og tak, gjerne med en annen glansgrad. Da kan man få en spennende kontrast. Dersom veggen er malt i en matt hvit farge så kan lister og dører fint males i en annen glansgrad. Da vil hvitfargen får en annen dybde i seg og kan til og med oppleves som en annen nyanse i seg. Dette er spennende!

Lyst kjøkken fra Uniform med armatur i messing. Spisebord og stoler bryter opp og skaper fin kontrast mellom nytt og gammelt. Pusset opp av Lomundal.

Anbefalinger fra Jotun

 1. Nøytrale og kjølige gråtoner (f.eks. Skumring, Morgendis, Tåkedis, Nøytral, Industriell Grå osv.), kan være utfordrende inntil Egghvit og Bomull. Da vil hvittonene oppleves som «skitne» og gule, mens gråtonene drar seg i en blålilla retning.
 2. Greige og varme, rødlige beige farger med tydelig røde undertoner, (f.eks. 101341 Kalk, 10182 Hvit Lin, Macchiato) drar seg i en rosa retning i møte med gylne hvittoner.
 3. Rødlige blå og renere, lyse blåtoner (f.eks. 4109 Gustaviansk Blå, 4629 Skyggeblå, 4468 Alladin) vil få de gylne hvite tonene til å se ekstra gule ut. De rødlige blå vil vippe mot lilla, mens de lysere blå vil forsterke opplevelsen av at de gylne, hvite tonene er «skitne».
Book gratis befaring

Book gratis befaring

Har du generelle spørsmål rundt ditt prosjekt?

  Ved å huke av her godtar du at vi bruker din data i markedsføringstiltak. Vi vil ikke dele din data med tredjeparter uten samtykke. For mer informasjon, les vår personvernserklæring.

  ?>

  Lignende artikler