Bærekraft og miljøpolicy

Lomundal ble sertifisert Miljøfyrtårn-bedrift i 2023, og markerte dette som en viktig del av vårt arbeid i å hele tiden forbedre oss som aktør i byggebransjen. Her finner du informasjon rundt vårt arbeid med bærekraft samt vår miljøpolicy og innrapportering til Miljøfyrtårn.

 

Har du spørsmål om dette eller vår miljøpolicy, ta gjerne kontakt med oss på post@lomundalbygg.no.

 

Håkon jobber som prosjektleder og har dialog med en av sine kunder.

Lomundals bærekraftsstrategi

For Lomundal handler bærekraft om å imøtekomme dagens behov på en fornuftig måte, men også jobbe med verdibasert utvikling for fremtidens generasjoner. Her finner du vår bærekraftsstrategi. Vårt mål er at denne strategien skal være kortfattet, konkret, målbar og langsiktig. Den skal være dynamisk og være forankret i tre av FNs bærekraftsmål som vi anser som viktige for vår organisasjon og bransje. Under finner du strategien delt i tre mål som beskriver fokusområdene innen vårt arbeid med bærekraft.

Lomundals tre bærekraftsmål

Økt likestilling i byggebransjen

Vi jobber i en bransje som er svært mannsdominert, og vi ønsker derfor å gjøre det vi kan for å sørge for at Lomundal er representert så likt som mulig av kvinner og menn. I dag jobber det kvinner i administrasjon og marked hos oss. I tillegg søker vi alltid etter kvinnelige prosjektledere, selv om vi per nå ikke har opplevd at det har kommet søkere med riktig bakgrunn for denne stillingen.

Vi ønsker også kvinner i vårt styre, og har per i dag et kvinnelig styremedlem. Vi vurderer å et til kvinnelig styremedlem, på bakgrunn av tilføring av ny faglig kompetanse til styret.

Utover dette er vi svært opptatt av vårt arbeidsmiljø, hvor vi jobber for at ingen skal bli diskriminerte, trakassert eller utnyttet, enten av ansatte eller andre som er tilknyttet bedriften som stakeholder. I tillegg følger vi lover og regler som passer på både kvinner og menns rettigheter knyttet til helse og permisjon.

Hvordan skal det måles?

Ansetter vi kvinnelig prosjektleder eller i andre roller i bedriften? Har vi oppnådd bedre fordeling av kvinner og menn i styret? Vi måler meldte avvik knyttet til diskriminering, tilbakemeldinger i medarbeidersamtaler, sykefravær, samt resultat på årlig anonym spørreundersøkelse om arbeidsmiljøet.

Sørge for anstendig arbeid og økonomisk vekst

For Lomundal er det viktig å skape en trygg og langsiktig arbeidsplass for alle. Vi har laget en vekstplan for selskapet som sikrer at bedriften ikke vokser for raskt, og unngår med større sannsynlighet at vi setter bedriften eller potensielle arbeidstakere i fare. Alle ansatte har et konkurransedyktig lønnsnivå og vi har de siste årene hatt få oppsigelser. Vi ønsker en stabil økonomisk vekst slik at vi kan fortsette å skape nye trygge arbeidsplasser.

Når det gjelder samarbeidspartnere, jobber vi med faste underentreprenører, elektriker og rørleggere, samt ulike leverandører. Alle er etablerte bedrifter som betaler skatt og majoriteten av de ansatte i disse bedriftene er etablert i Norge på fast basis. Vi ønsker langvarige og gode samarbeid med selskaper som igjen skaper gode arbeidsplasser for sine.

Hvordan måles det?

Lomundal stiller krav og forventninger gjennom avtaler internt og eksternt med faste samarbeidspartnere for å sikre dette. Vernerunder gjennomføres to ganger i året for å blant annet avdekke avvik fra HMS.

Ansvarlig forbruk og produksjon

Byggebransjen har utfordringer som må løses knyttet til ansvarlig forbruk og produksjon. Lomundal ønsker å gå foran når det gjelder denne utviklingen, og har startet dette arbeidet med å bli Miljøfyrtårn-sertifisert i 2023. Med dette følger det rapportering innenfor mange deler av vår virksomhet, som øker vår bevissthet og skaper aktivitet som trekker oss i riktig retning.

I tillegg ønsker vi å tilgjengeliggjøre informasjon til våre kunder om leverandører som har de beste produktene, løsningene og materialene for de som ønsker å pusse opp på en så bærekraftig måte som mulig. Oversikt over dette kan kundene motta fra sin prosjektleder på PDF.

Hvordan måles det?

Vi måler dette gjennom årlig rapportering til Miljøfyrtårn, i tillegg til en årlig gjennomgang av materialer vi bruker som vi sammenligner med anbefalte produkter i «Grønn materialguide«. Vernerunder blir gjennomført to ganger i året som også vil ta for seg avvik knyttet til HMS og håndtering av avfall.

Lomundals miljøpolicy

I tillegg til at Lomundal skal ivareta alle som jobber på våre prosjekter, skal vi også ta hensyn til miljøet rundt oss. Byggebransjen står for 15% av utslippene i Norge, og vi har derfor et stort ansvar i det arbeidet vi gjør mot et grønt skifte.

Lomundal har foretatt en grundig kartlegging og vurdering av de vesentlige miljørisikoene vi må håndtere. Alle har et ansvar for å minimere og begrense bruken av naturressurser og materialer, og beskytte omgivelsene sine mot de største miljørisikoene.

  • Avfall

    Vi skal minimere avfallet vi produserer, og legge til rette for ombruk og gjenbruk. I Lomundal skal alt kildesorteres og plasseres i merkede containere/avfallsekker. Våre ansatte og samarbeidspartnere på prosjekt skal til enhver tid være kjent med avfallsrutinene på prosjektet de jobber på.

  • Drivstoff og energibruk

    Vi skal prioritere løsninger som begrenser og minimerer energibruken på prosjektene våre. Dette gjør vi blant annet gjennom å ha el-biler som firmabiler, i tillegg til å ha fokus på unødvendig kjøring og tomgangskjøring.

  • Forbruk av naturressurser og materialer

    For å redusere svinn og materialer, skal de oppbevares og flyttes på en måte som gjør at de ikke blir skadet. Våre ansatte og samarbeidspartnere skal alltid vurdere om brukte materialer eller rester kan gjenbrukes, i tillegg til å utnytte nye materialer på best mulig måte.

  • Kjemikalier

    Kjemikaliene vi jobber med skal alltid håndteres på riktig måte. Ansatte og samarbeidspartnere på prosjekt skal vite hvilket verneutstyr som skal brukes, og hva som skal gjøres ved uønsket personlig eksponering eller søl.

    I tillegg til dette skal de vite hvordan avfallet håndteres og hvordan kjemikaliene oppbevares. Denne informasjonen finnes i sikkerhetsbladet som ligger i prosjektets stoffkartotek.

  • Utilsiktede utslipp til grunn og vann

    Utilsiktede utslipp til vann, jord og luft skal ikke forekomme. Forebygging av dette gjøres ved at tanker, fyll- og vaskeplasser og kjemikaliecontainere plasseres i områder hvor risiko for spredning er minimal. De skal ikke plasseres i nærheten av sluk, avløp, vann, bekker og elver.

    Våre ansatte og samarbeidspartnere på prosjekt skal gjøre alt for å hindre at søl og væske sprer seg. Skulle det oppstå søl, så skal utslippet samles opp og oppbevares i tett emballasje før det leveres inn som riktig type avfall.

  • Vi bryr oss om vårt lokalmiljø!

    Vi skal være til minst mulig belastning for våre omgivelser, og vi har derfor fokus på å minimere rot, støy, støv og rystelser. Våre ansatte og samarbeidspartnere er en del av vårt ansikt utad, og skal ta hensyn til miljøet rundt!

  • Lomundals samarbeidspartnere

    Vi driver i en bransje som er preget av mange leverandører, samarbeidspartnere og underentreprenører. Lomundal jobber derfor aktivt med å tilknytte oss samarbeidspartnere som jobber etter samme standard som oss, og med de samme verdiene vi etterstreber når det kommer til miljø.

Innrapportering Miljøfyrtårn

Her kan du følge med på vår innrapportering og statistikk som vi årlig sender inn til Miljøfyrtårn for å beholde vår sertifisering.

Lomundal - Miljøfyrtårn